OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Herman Tulp, meester van het nostalgische stilleven
HERMAN TULP / Mar 24th, 2017   
 
Herman Tulp is een realistische fijnschilder, die vooral bekend is vanwege de intieme, nostalgische sfeer van zijn schilderijen. Zijn werken zijn herkenbaar door hun unieke, heldere schilderstijl, waarin soberheid een intrigerend contrast vormt met het gebruik van verzadigde kleuren en een vleugje magisch realisme. Zijn brede repertoire omvat stillevens, modelschilderijen, landschappen en dieren. De laatste jaren is Herman Tulp vooral gefascineerd geraakt door het schilderen van vrouwelijke naaktportretten. Tot 9 april kunnen kunstliefhebbers bij galerie Wildevuur een fascinerende overzichtstentoonstelling van zijn meest recente werken komen bewonderen.

Van striptekenaar tot jonge surrealist
Herman Tulp werd in 1955 geboren in Zwolle. Zijn vader had een kantoorboekhandel, dus was er altijd meer dan voldoende tekenmateriaal voorhanden. De kleine Herman leefde zich uit met de kleurpotloden uit zijn vaders zaak en tekende het ene stripverhaal na het andere, wat hem in zijn latere carrière als illustrator nog goed van pas zou komen. Na de middelbare school bezocht Herman Tulp de academie Minerva in Groningen, waar hij in 1980 afstudeerde, met als hoofdvak vrij schilderen. Tijdens zijn jaren op de kunstacademie ontwikkelde hij het voor hem kenmerkende, heldere kleurgebruik en begon hij in toenemende mate magisch realistische elementen aan zijn schilderijen toe te voegen. Zijn vroege werken waren dan ook het beste als surrealistisch te omschrijven en hadden vaak een sombere ondertoon, die mede werd geïnspireerd door de vele sciencefictionboeken die hij las.

Illustrator duo Tulp&Parlevliet
Na het afronden van zijn studie ging Herman Tulp een succesvolle samenwerking aan met Hans Parlevliet. Het duo illustreerde diverse boeken voor Uitgeverij Kluitman, zoals de Kippenvel-reeks en de omslag van het boek ‘Kruimeltje’. In 1990 ontvingen Tulp&Parlevliet de Eppo Doeve-prijs voor hun illustratie voor ‘De trollenkoning’ met Peer Gynt. Door de opkomst van de computerbewerkingsprogramma’s, droogde deze bron van inkomsten in het begin van de jaren 90 echter in een rap tempo uit en vervolgde Herman Tulp zijn carrière als solo beeldend kunstenaar. 

Vrouwelijk schoon als tegenhanger van somberheid 
Als schilder is Herman Tulp vooral bekend geworden door zijn haast fotografisch aandoende stillevens. Je zou zijn geschilderde appels bij wijze van spreken bijna uit de schaal willen pakken en er een flinke hap van nemen. Hoewel zijn verbazend realistische stillevens nog steeds een goede bron van inkomsten zijn, verschoof zijn belangstelling in de laatste jaren steeds meer naar het schilderen van vrouwelijke naakten.
Herman Tulp omschrijft zichzelf als iemand die vanaf zijn pubertijd geneigd is tot sombere buien. Het schilderen van jonge vrouwen, die zich in de bloei van hun leven bevinden, is voor hem een krachtige tegenhanger voor zijn wat depressieve aanleg. Ook bij zijn recente schilderijen is de surrealistische symboliek nog steeds aanwezig, zoals bij het schilderij San Andreas fault, waarin rode pepers uit de nachtelijke hemel achter het model vallen. Maar de vroegere symboliek heeft grotendeels plaatsgemaakt voor lichtval, sfeer en compositie. De vrouwelijke naakten van Herman Tulp zijn zonder twijfel mooi te noemen; een beetje etherisch en kwetsbaar, maar tegelijkertijd krachtig, iets dat benadrukt wordt door een stel knalrood gelakte nagels, een felgekleurde kimono of een indigoblauwe cello, die zijn muze op het schilderij in haar arm houdt.
 

Exposities
Het werk van Herman Tulp wordt in galerieën en musea door heel Nederland tentoongesteld. Zijn schilderijen zijn regelmatig te zien in Museum Møhlmann in Appingedam en tevens opgenomen in de collectie van het Drents Museum in Assen. In 2008/2009 maakte zijn werk deel uit van de overzichtstentoonstelling 'De verbazing van het Noorden' in het oude Groninger museum. Daarnaast zijn de werken van Herman Tulp vast onderdeel van de collectie van Galerie Wildevuur. Tot en met 9 april kunt u de meest recente werken van deze noordelijke realist bewonderen tijdens de expositie Realistisch gezien. 

Meer informatie over de werken van Herman Tulp is te vinden op onze website https://www.wildevuur.nl/kunstenaars/herman-tulp of ga naar www.hermantulp.nl
DEEL dit artikel

OP DE HOOGTE BLIJVEN?