OOG

Blik in de wereld achter de kunst

De betoverende vruchten van Joke Frima
JOKE FRIMA / Apr 22nd, 2017   

Joke Frima is een internationaal bekende en onderscheiden fijnschilders. Beroemd geworden om haar sublieme en indrukwekkende uitvergrotingen van de natuur, woont ze tegenwoordig in Frankrijk, waar ze rust, ruimte en inspiratie vindt voor haar stillevens en levensechte uitvergrotingen van planten en vruchten. Haar schilderijen worden over de hele wereld verkocht en tentoongesteld. Het schilderij Eternal Return is door de Portait Society of America uitgeroepen tot 1 na beste stilleven van 2016 en heeft daarnaast de finaleplaats gewonnen bij de ARC International Live Salon Competition. Vanaf 14 april opent galerie Wildevuur de tentoonstelling Flora Delight; een fascinerend overzicht van recente werken van Joke Frima.

Vrije geest met internationale aspiraties
Joke Frima werd 1952 in den Haag geboren en groeide op in het nabijgelegen Zoetermeer. Ze volgde haar opleiding aan de academie voor beeldende kunsten in Rotterdam en Tilburg, waarop er nog een internationaal uitstapje naar Studio Simi in Florence volgde. Haar lerares was Signorina Simi, een flink op leeftijd zijnde dame, die reeds door haar eigen vader ingewijd was de klassieke disciplines van de schilderkunst. Onder haar toezicht oefende Frima zich dagelijks zes uur per dag in het naschilderen en tekenen van gipsen voeten, aarden voorwerpen en levende modellen. Tot 1985 bleef Joke in Italië, waar ze zelf ook lesgaf. Daarna keerde ze (tijdelijk) terug naar Nederland, waar ze de unieke stijl ontwikkelde, die zo kenmerkend is voor al haar schilderijen. In 1999 trok het buitenlandse avontuur opnieuw. Deze keer verhuisde ze naar la douce France, op zoek naar vrijheid, ruimte en inspiratie voor de ontwikkeling van haar kunst.


Van houtskool tot levensecht schilderij
Joke Frima geeft haar kunstwerken op een unieke manier vorm. De oorsprong van haar techniek is te herleiden naar haar vormende jaren bij Studio Simi; eerst maakt ze een houtskooltekening op een geprepareerd doek op paneel. Nadat ze de losse houtskooldeeltjes heeft afgeklopt, wordt het restant met een kwast met onverdunde verf stevig in de onderliggende laag gewreven. Hierna is het initiële eindresultaat al op het doek zichtbaar. Vervolgens wordt het doek met verdunde olieverf ingeschilderd. Joke Frima weegt de door haar gebruikte kleurnuances met uiterste zorgvuldigheid af, om precies de juiste kleurverhoudingen in het schilderij aan te brengen. De natuur en vegetatie spelen een belangrijke rol in Joke Frima’s werk, maar ze combineert ook zorgvuldig uitgekozen voorwerpen voor haar stillevens. Zo hebben veel van de pompoenen, citroenen en andere vruchten in haar stillevens het landschap waar ze groeien als achtergrond, wat een enigszins surrealistische beeld oplevert. Door het spel met licht en schaduw en de verbazende precisie waarmee Joke Frima haar uitverkoren voorwerpen schildert, hebben haar schilderijen een intens, haast betoverend effect.

Natuur als eindeloze bron van inspiratie
Haar inspiratie haalt Joke Frima vooral uit de schoonheid van de natuur. Haar oog valt daarbij niet alleen op gestileerde composities. Ook ongerepte natuurtaferelen, zoals het schilderij Katoenappel, of Bloei en na de bloei, zijn steeds terugkomende thema’s in haar werken. Tijdens haar strooptochten door de natuur komt Joke Frima steeds weer verassende onderwerpen tegen. 


Een mooi voorbeeld hiervan is het schilderij Madrogno. Zo noemt men deze bessenstruik in Portugal, maar in het Nederlands heet hij aardbeiboom, hoewel de vrucht geenszins verwant is met de aardbei. De vruchtjes zijn een beetje stekelig en rood als ze rijp zijn en diep geel als ze nog niet rijp zijn. Het landschap dat boven het stilleven is afgebeeld, is de vallei waar Joke Frima de struikachtige Madrogno boom ontdekte.
 

Joke Frima over haar werk: “Ik schilder onderwerpen die men vaak niet waardevol vindt, vanuit mijn ervaring dat eenvoudige dingen mooi kunnen zijn. Schilderen is voor mij ademen, het zou heel nadelig voor mij zijn daarmee op te houden."


Als u zich ook wilt laten verassen door de magische composities van Joke Frima, nodigen wij u graag uit om vanaf 14 april de tentoonstelling Flora Delight te bezoeken op het landgoed Hiemstrastate, waar onze galerie is gevestigd.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?