OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Beleef de historie van landgoed Hiemstrastate
WILDEVUUR / Apr 14th, 2017   
 
Koffie- en theeschenkerij ‘Carpe Diem’: culinair genieten in een historische setting
Als u landgoed Hiemstrastate voor het eerst bezoekt, zult u misschien verrast zijn, dat ons mooie landgoed naast een galerie en beeldentuin ook een heel karakteristiek theehuis bezit. Vlakbij de vijver achter de galerie, vindt u ‘Carpe Diem’. Een heel toepasselijke naam voor een plek vol rust en bezinning, waar u o.a. kunt genieten van onze huisthee; een verassende combinatie van verse munt, citroenmelisse, sinaasappel en gember. Voor de kleine honger serveren wij heerlijke taartjes, die speciaal worden geleverd door bakkerij Fledderus in Hooghalen. Gedurende de warme maanden kunt u ook heerlijk buiten zitten op ons zomerterras. Dus kom en geniet van een liefdevol gebrouwen kop koffie of thee, smul van zo'n lekker taartje en neem vooral de tijd: om de beeldentuin te bewonderen, naar de geluiden in de natuur te luisteren, of gewoon van het moment te genieten…Carpe Diem.


Er was eens...
Een grootindustrieel uit Rotterdam, die opdracht gaf tot het bouwen van een buitenresidentie. Als de muren van het theehuis konden spreken, dan zouden ze heel wat te vertellen hebben! Landgoed Hiemstrastate kent namelijk een roerige geschiedenis. In de theeschenkerij kunt u onder het genot van een culinaire versnapering uw ogen laten dwalen over de talloze historische foto’s aan de muren; stille getuigen van de rijke historie van dit unieke landgoed.

We draaien de klok even honderd jaar terug: de Rotterdamse graanhandelaar en stoommeelfabriekeneigenaar Adriaan Marinus van Dusseldorp is een fervent jager, een passie die hij vooral in het bosrijke Drenthe pleegt uit te leven. Dat is ook de reden, waarom hij architect Michiel Brinkman in 1922 opdracht geeft om in de noordelijke provincie een buitenhuis voor hem te ontwerpen. Het omringende land, 60 hectare bossen en weilanden, zullen als jachtterrein voor de grootindustrieel dienen.

Als het landgoed een jaar later gereed is, krijgt het de statige naam Dennerode, met als bijgebouwen Klein Dennenrode en de boerderij Dennehoeve. De huidige theeschenkerij wordt 1923 in gebruik genomen als tuinhuis, waar de schoppen, harken en ander gereedschap voor het onderhoud van de gronden rondom Dennerode worden opgeborgen. Het landgoed is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Deze kenmerkt zich door vloeiende lijnen, asymmetrie en het gebruik van veel decoratieve elementen. De balkons, de klokkentoren en de verbinding van binnen naar buiten zijn slechts een paar voorbeelden van de fraaie details, waar Landgoed Dennerode rijk aan is. Van Dusseldorp kan helaas niet lang van zijn prachtige landgoed genieten: na de beurskrach van 1929 gaat hij failliet en moet hij afstand doen van Dennerode.

Van Dennerode naar Hiemstrastate
Tijdens de Tweede Wereldoorlog biedt Landgoed Dennerode onderdak aan leden van de Knokploeg Noord-Drenthe. Op 11 december 1944 plegen twaalf leden van deze verzetsbeweging een spectaculaire overval op het Huis van Bewaring in Assen, waar zij 31 verzetsstrijders die door de Duitsers gevangen zijn genomen, van een wisse dood redden. Schrijver Anne de Vries, auteur van het bekendste kinderboek over Drenthe, het verhaal van het boerenjongetje Bartje, is ook lid van deze groep. Anne de Vries bewoont in de oorlogsjaren het bijgebouw Klein Dennerode.


Vlak na de oorlog krijgt Dennerode een nieuwe eigenaar. Bienze Hiemstra betrekt in 1947 samen met zijn drie zusters het landgoed. Het viertal zal er tot zijn dood blijven wonen. Bij zijn overlijden in 1968 laat Hiemstra Dennenrode via een testamentaire beschikking over aan Natuurmonumenten. Maar er hangt wel een voorwaarde aan: het landgoed moet Hiemstrastate blijven heten. En zo geschiedde.






Het landgoed anno 2017
Er zijn sindsdien vele jaren verstreken, maar vele details van het terrein, zoals de oprijlanen van het oorspronkelijke landgoed, zijn gehandhaafd gebleven. Het vroegere naaldhoutbos heeft plaatsgemaakt voor een meer diverse begroeiing. Na er zelf kantoor te hebben gehouden biedt Natuurmomenten het landhuis te huur aan en in 1992 nemen Philip Wildevuur en zijn partner Pascalle Verhees het beheer van Hiemstrastate over. Ze veranderen een deel van het huis in een kunstgalerie, en het voormalige tuinhuisje wordt met inachtneming van de historische details verbouwd tot een Theeschenkerij, met aangrenzend zonneterras. De tuinen van het landhuis worden omgetoverd tot een indrukwekkende beeldentuin, waar kleine en grote bronzen beelden een magisch contrast vormen met de natuurlijk omgeving. Sinds 1994 staat Landgoed Hiemstrastate op de lijst van Rijksmonumenten.

Galerie Wildevuur is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 - 18.00 uur (en op afspraak). De beeldentuin, galerie en koffie- en theeschenkerij "Carpe Diem" zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Wij verheugen ons op uw bezoek!

DEEL dit artikel

OP DE HOOGTE BLIJVEN?