globe

OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Portret van Vlieland
HERMAN VAN HOOGDALEM / May 4th, 2017


In Portret van Vlieland worden film en schilderkunst gecombineerd om de geschiedenis van Vlieland op sprekende wijze vast te leggen. Persoonlijke herinneringen en verhalen van eilandbewoners zijn gefilmd terwijl Herman van Hoogdalem ze portretteerde. Vanaf 21 mei presenteert Museum Tromp’s Huys de bijbehorende tentoonstelling Portret van Vlieland.Herman van Hoogdalem is een kunstenaar die veel op Vlieland geschilderd heeft. Een aantal jaar geleden heeft hij zeer indringende portretten gemaakt van dementerenden. Gijs Wanders hield interviews met familieleden van de geportretteerden. Dit project resulteerde in 2013 in een tentoonstelling in het Drents Museum en in een boek, getiteld ‘Gezichten van dementie’ uitgegeven door W Books. In dit project wordt duidelijk hoe fragiel onze herinneringen zijn. Op een glijdende schaal of van de ene op de andere dag zijn die herinneringen weg.


Dit motiveerde Elsje de Ruijter, directeur van Museum Tromp's Huys, om Herman van Hoogdalem te vragen portretten te maken van een 10-tal Vlielanders die ze nog alle tien op een rij hebben. Tijdens het maken van die portretten werden herinneringen opgehaald aan vroeger. Die gesprekken zijn door Wijnand van Velzen op film vastgelegd. Daardoor blijft de orale historie, die nu nog in de hoofden zit van de 70-plussers van Vlieland, als cultureel erfgoed behouden.

 
Op de tentoonstelling zullen de eilanders in tweevoud te zien zijn: enerzijds 'still' in aquarel, anderzijds 'live' in stem en beeld. De tentoonstelling wordt dus een combinatie van portret en gesprek.

Voor meer informatie zie:
website Herman van Hoogdalem  |  Museum Tromphuys  |  Portret van Vlieland op facebook 

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?