OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Gezichten van dementie
HERMAN VAN HOOGDALEM / Feb 28th, 2017   


Kunstenaar Herman van Hoogdalem en voormalig nieuwslezer en filmer Gijs Wanders laten met de expositie Gezichten van dementie zien wat de ziekte met mensen doet, uiterlijk en innerlijk, zowel de patiënten zelf als met hun naaste omgeving. De geschilderde portretten en korte films trekken internationale aandacht.

De expositie reist sedert 2013 langs meerdere musea, ook in het buitenland, en trekt veel publiek (in Bremen meer dan 10.000 bezoekers in 2 weken tijd) en de documentaire serie wordt veelvuldig in diverse tv-programma's vertoond. Het zijn vooral mensen die dementie in hun nabijheid meemaken, maar ook zorgprofessionals en kunstliefhebbers. De indringende portretten en verhalen maken veel los. Ze ontroeren de bezoekers. Mensen ervaren herkenning en gaan met elkaar in gesprek.


Gezichten van dementie begon als postuum eerbetoon aan de moeder van Herman van Hoogdalem. Zij leed aan Alzheimer. Van Hoogdalem keerde jaren na haar dood terug naar het verzorgingshuis en portretteerde met instemming van de families mensen met dementie. Het resultaat zijn aquarellen van ruim 2 meter hoog. Wanders filmde de intieme verhalen erachter. Hij sprak met de partners en kinderen. Dat leverde een aantal korte films op. Tijdens de wording van het project begon ook de vader van Gijs Wanders te dementeren. Herman van Hoogdalen heeft hem onlangs geportretteerd. Wanders filmde zijn eigen familie. De persoonlijke betrokkenheid van beiden maakt het project krachtig en integer.


 
Van Gezichten van dementie is een gelijknamig boek verschenen dat u bij WBooks kunt bestellen.

Voor meer informatie zie:

website Herman van Hoogdalem

tentoonstelling in het Drents Museum

bekijk alle documentaires op NPO 
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?