OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Leon Veerman en zijn blauwe voetjes in brons
LEON VEERMAN / May 4th, 2017   

Voor beeldhouwer Leon Veerman (1950) is de natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron. Veerman is vooral bekend geworden vanwege zijn eigenzinnige sculpturen van vogels. Door het verenigen van organische en geometrische vormen, schept hij zeer tot de verbeelding sprekende bronzen beelden; de natuur in al haar dynamiek. De vogels van Leon Veerman bezitten zelfs hier en daar wat menselijke trekjes. Ze lijken in diepe conversatie te zijn met elkaar, dansen in een rij of krabben zich met hun blauwe voetjes achter het oor. Die blauwe voetjes zijn trouwens geen artistieke ingeving: er bestaat werkelijk een vogel met blauwe voeten, de Blauwvoet Jan van Gent. Zijn dochter bracht op een dag foto’s mee van een reis naar Chili, waarop Blauwvoetgenten stonden afgebeeld. Vanaf dat moment raakte Veerman gefascineerd door deze vogelsoort, die zijn unieke voetenkleur inzet, om het andere geslacht te bekoren tijdens de paringsdans.

Studie van de bolvorm
Nadat hij zijn opleiding aan de Kunstacademie in Utrecht had afgerond, richtte Leon Veerman zijn aandacht op geabstraheerde mens- en diervormen, met name de organische bolvorm. Jarenlang experimenteerde hij hiermee, waardoor zijn eerste vogelsculpturen vaak niet meer waren dan een kromming in het brons, of een verwijzing naar een vogel met vleugels. In eerste instantie vormden zijn beelden van de natuur en zijn onderzoek naar de bolvorm twee aparte lijnen in zijn werk, maar later vloeiden deze steeds meer samen tot een geheel. Zijn eerste beelden hakte Leon Veerman in steen, maar later koos hij definitief voor het meer veelzijdige brons. De vogels van Leon Veerman hebben vaak een humoristisch tintje: ze staan met zijn vijven op een rij, lijken van de sokkel af te stappen of steken hun snavels in de wind. Of ze razen voorbij in een bronzen vogelvlucht. Door het toevoegen van een ludiek element hebben de vogels van Leon Veerman bijna iets menselijks, wat ze tevens uniek maakt ten opzichte van andere vogelsculpturen.

In brons gegoten passie voor de natuur
Uit de beelden Veerman spreekt een grote betrokkenheid met de natuur. Titels van vogelbeelden zoals Albatros Odyssee, Dancing for life en Wereld in wording zijn een weerspiegeling van zijn interesse in alles wat leeft. Veerman zegt hierover: "De zorg om het milieu werd voor mij een belangrijke drijfveer. In mijn beelden kan ik mijn betrokkenheid met de natuur en mijn zorg om het milieu vormgeven". Naast zijn beeldhouwwerk zwerft Leon Veerman graag dagen achter elkaar door de natuur. Hij ervaart de ontmoeting met de natuur als een bron van rust, en tegelijkertijd si het een accu, die de kunstenaar in hem van nieuwe energie en kracht en inspiratie voorziet. Leon Veerman patineert al zijn (bronzen) beelden zelf. Het aanbrengen van het patina is de finishing touch van elk bronzen beeld. Over het algemeen worden van elk beeld acht exemplaren gegoten, die hoewel ze in grote lijnen identiek zijn, door hun patina en de manier van polijsten stuk voor stuk individuele werken opleveren.

Vlucht van de Albatros
aast pinguïns, blauwvoeten en zeearenden, zijn veel recente beelden van Leon Veerman geïnspireerd door de jaarcyclus van de Albatros een vogel die leeft in het Zuidpoolgebied. Deze vogelsoort heeft de allergrootste vleugelspanwijdte van alle vogelsoorten en kan daardoor enorme afstanden afleggen. Een Albatrospaar blijft een heel leven lang bij elkaar: ieder jaar broeden ze in enorme kolonies op de eilandjes in de Zuidelijke oceanen. Na het uitvliegen van de jonge vogels, neemt het paar voor 9 maanden afscheid van elkaar, om solo over de wereldoceanen te zwerven. Na deze periode herenigen ze zich voor de volgende broedperiode. Door zijn leefwijze staat de Albatros als geen ander symbool voor dynamiek in de natuur, in brons gegoten door de beeldhouwer Leon Veerman.


Wij nodigen u graag uit voor een vogelvlucht langs de natuur in al haar dynamiek, tijdens de overzichtstentoonstelling ‘Vrij als een vogel’ in galerie Wildevuur, van 19 mei tot en met 25 juni. Op zondag 21 mei om 14 uur is de feestelijke opening, waarbij Leon Veerman zijn nieuwste beelden persoonlijk aan u zal onthullen en toelichten, terwijl u geniet van al het moois. Een welkomstdrankje staat al voor u klaar!

Meer over de beelden van Leon Veerman is natuurlijk te vinden op de website van Leon Veerman 
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?