OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Het fijnzinnige realisme van Ingrid Smuling
INGRID SMULING / Jun 20th, 2017   
Ingrid Smuling is een virtuoze in het schilderen van realistische stillevens met nostalgische voorwerpen, vaak in combinatie met bloemen of vruchten. Haar schilderijen vallen op door hun klassieke uitstraling en onverkenbare sfeer. Rust, harmonie en een uitgekiend oog voor detail kenmerken de werken van deze Haagse fijnschilderes. Vanaf 2 juli kunt u bij galerie Wildevuur komen genieten van Fine Fleur: een overzichtstentoonstelling van de werken van Ingrid Smuling.

De fascinatie van het alledaagse
Ingrid Smuling (1944) studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zij nog steeds woont en schildert. Na het afronden van haar studie verdiepte zij zich steeds intensiever in de kunst van het fijnschilderen, een techniek die zij inmiddels tot in de perfectie beheerst. Haar favoriete onderwerpen zijn vaak alledaagse dingen: een aardewerken potje, een tak met een geranium, of een schaal met mandarijnen. De klassieke eenvoud die de schilderijen van Ingrid Smuling kenmerkt, wordt ook weerspiegeld in de namen van haar werken. Geen hoogdravende benamingen, maar titels als Blauwe bloemetjes, Gele appeltjestak of Gewatteerd kimonojasje met mandarijnen, zeggen het al: ‘What your see is what you get’. En het is juist deze eenvoud, gecombineerd met de uiterst verfijnde techniek en harmonieuze composities, die haar schilderijen zo populair maken bij een breed kunstpubliek.


Schilderij in een schilderij
Ingrid Smuling weet als geen ander te scheppen wat mensen aanspreekt. De planten en voorwerpen die zij schildert, zijn liefdevol gerangschikt, wat een bijzonder harmonieus geheel oplevert. Met een subtiel spel van licht, schaduw en kleur zet Ingrid Smuling de werkelijkheid naar haar hand. Een regelmatig terugkomend motief is het fenomeen 'schilderijen binnen een schilderij': portretten die op hun beurt zijn verwerkt in een stilleven. Het kan hierbij gaan om een beeltenis van een meisje uit de Renaissance periode dat je vanaf een plankje aan de muur dromerig aankijkt, maar ook moderne afbeeldingen maken deel uit van de sfeervolle composities. Voorbeelden hiervan zijn Het chocoladekannetje en Ode aan Piet, werken die zijn opgenomen in de tentoonstelling op galerie Wildevuur.

Eenvoud verveelt nooit
Ook na herhaald bekijken blijven de schilderijen van Ingrid Smuling boeien: je oog valt steeds weer op een nieuw detail. Doordat de stillevens harmonie en liefde voor het afgebeelde uitstralen, voegen zij iets toe dat de mens in onze drukke tijden hard nodig heeft: even aandachtig stilstaan bij de schoonheid van het gewone, alledaagse. Met haar realistische stillevens schept Ingrid Smuling verstilde momenten van met aandacht geobserveerde voorwerpen, gecombineerd met natuurlijke elementen in de vorm van takken, kleine boeketten of vruchten. Het effect oogt als een raam naar een tijd buiten de tijd: een plek waar we voor een moment niet gebonden zijn aan het jachtige reilen en zeilen van ons alledaagse bestaan.
 


Op zondag 2 Juli opent galerie Wildevuur de expositie LA FINE FLEUR van het stilleven, met de nieuwste werken van Ingrid Smuling.

Wij nodigen u van harte uit voor de feestelijk opening van de tentoonstelling. Vanaf 14 uur zal Ingrid Smuling haar nieuwste werken persoonlijk aan u onthullen en toelichten, terwijl u geniet van al het moois.

Een welkomstdrankje staat al voor u klaar!


Meer over de schilderijen van Ingrid Smuling is te vinden op de website van Ingrid Smuling.  U kunt via onze webshop ook het boek ‘Stillevens’ aanschaffen. Het betreft hier een catalogus met afbeeldingen van schilderijen van Ingrid Smuling met begeleidende teksten, plus een biografie.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?