OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Marion Visione schept vrouwenbeelden in tijdloze elegantie
MARION VISIONE / Oct 2nd, 2017   


Marion Visione (1951) is een figuratief kunstenares, autodidacte en beeldhouwster, die woont en werkt in Amsterdam. Gefascineerd door ronde, organische vormen, kiest zij als onderwerp voor haar beelden bijna uitsluitend vrouwenfiguren. De beelden van Marion Visione zijn geschapen vanuit een historisch bewustzijn en vallen op door hun gracieuze, haast mythische aura. In brons verstild, doen zij denken aan beelden uit de Romeinse of Etruskische oudheid. Tegelijkertijd stralen de vrouwenbeeltenissen een tijdloosheid uit, waardoor ze hun rechtmatige plaats veroveren in onze moderne wereld. Als beeldhouwster geniet Marion Visione internationale faam: haar beelden worden zowel in het binnen- als buitenland verkocht aan particulieren en instellingen. Zij zijn een vaste component binnen de collectie van galerie Wildevuur en worden het hele jaar door tentoongesteld in onze beeldentuin. Vanaf 6 oktober kunt u een visuele reis maken door de mythische wereld van Marion Visione, tijdens de overzichtstentoonstelling op het Landgoed Hiemstrastate

Creatieve reis in laagjes
De beelden van Marion Visione worden gekenmerkt door hun fragiele opbouw en dynamische vorm. Om precies het effect te bereiken dat zij voor ogen heeft, modelleert ze haar beelden eerst in was. Laagje voor laagje wordt het beeld langzamerhand opgebouwd, waardoor er een soort zwevende constructie ontstaat. Visione werkt bijna nooit vanuit een vooropgezet, vastomlijnd idee. Met ieder nieuw beeld onderneemt zij een creatieve reis door haar rijke verbeeldingswereld. Het uiteindelijke thema van haar werk, de vormgeving en de dynamiek, ontwikkelen zich pas tijdens het scheppingsproces. Zo ontstaat er een geïntegreerd geheel, waarbinnen het verhaal achter het beeld langzaam maar zeker tot leven komt. Pas als het zijn specifieke betekenis volledig heeft onthuld, wordt het beeld in brons gegoten. De sculpturen van Marion Visione zijn merendeels hol en net als hun wassen voorgangers, samengesteld uit vele dunne lagen brons. Iedere laag wordt met minutieuze verfijning afgewerkt, wat de bronzen werken een fragiele en waardige uitstraling verleent.

Griekse oudheid en moderne abstractie verenigd in brons
Zelf zegt Marion Visione over haar werken: ‘Ik houd van ronde vormen en gebogen lijnen. De vrouwelijke anatomie is een tastbare uitnodiging om dat de verbeelden’. Thema’s uit de Griekse en Etruskische Oudheid vormen daarbij haar belangrijkste inspiratiebron. Bij de Grieken was het mythische leven op vanzelfsprekende wijze verweven met het leven op aarde: de grillen van de goden bepaalden voor een groot deel het lot van de mensheid. Op dit thema haakt Visione in: zij zoekt naar het evenwicht tussen de werkelijkheid en de mystiek, het goddelijke, eeuwigdurende. Deze insteek komt misschien nog wel het duidelijks naar voren in het opzettelijk onvoltooide aspect van de bronzen vrouwenbeelden; het patina lijkt in het verloop van de eeuwen te zijn aangebracht, wat zorgt voor een archaïsche uitstraling. Abstractie wordt ingezet om een emotie tot uiting te brengen: het verleent een decoratief element aan het beeld en er ontstaat op deze wijze tevens een tijdloze dynamiek of uiting van een bepaald gevoel. De vrouwenfiguren van Marion Visione roepen herinneringen op aan de oudheid, maar bezitten door hun abstractie tevens een bepaalde herkenbaarheid, en slaan daarmee een brug naar onze moderne tijd.

Als u benieuwd bent naar de mythische verhalen die de bronzen beelden van Marion Visione te vertellen hebben, nodigen wij u graag uit om eens langs te komen in onze galerie en beeldentuin, waar wij het hele jaar door werken van deze veelzijdige kunstenares tentoonstellen. Vanaf 6 oktober bent u welkom om de overzichtstentoonstelling van de werken van deze bevlogen beeldhouwster te bezoeken op het fraaie landgoed Hiemstrastate.
 

Meer over Marion Visione en haar werken vindt u op haar website marionvisione.nl

OP DE HOOGTE BLIJVEN?