OOG

Blik in de wereld achter de kunst

De dierenbeelden van Coba Koster: verfijnd realisme in brons
COBA KOSTER / Jun 19th, 2017
Coba Koster (1951) is een klassieke beeldhouwster, die opvallend realistische beelden van dieren creëert, waarbij haar voorkeur uitgaat naar vogels zoals uilen, pelikanen, ganzen en kippen. Haar bronzen beelden bezitten allemaal een haast tastbare dynamiek, waardoor ze veel meer zijn dan een statische afbeelding van een dier of vogel. Het kenmerkende aan de dieren, hun poses en typische gedrag, worden door Coba Koster uiterst geloofwaardig in brons vastgelegd.

Dierenliefde als bron voor creatieve dynamiek
Coba Koster werd in 1951 geboren in Coevorden. Na haar schooltijd verhuisde zij naar Rotterdam, waar zij haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten volgde. De kinderenjaren die Coba Koster in Drenthe doorbracht, hebben wellicht de basis gelegd voor haar liefde voor dieren in hun natuurlijke habitat. Deze fascinatie met dieren, gecombineerd met een bewonderenswaardige dosis vakmanschap en het vermogen om haar onderwerpen eindeloos te kunnen bestuderen, resulteren in uiterst realistische bronzen dierensculpturen. De dierenbeelden van Coba Koster lijken allemaal binnen hun eigen, unieke setting tot leven te komen. De poes slaat haar klauwtje uit naar een denkbeeldig blaadje boven haar hoofd, de gans heeft net een vette worm in de grond ontdekt en de uil zit klaar om met een paar elegante slagen van zijn vleugels op zijn prooi neer te strijken. De beelden van Coba Koster lijken op een heel organische manier vorm te zijn gegeven, maar zijn bijzonder verfijnd afgewerkt. Door het gebruik van diverse patina’s wordt de indruk van een bepaald seizoen of natuurlijke omgeving gewekt. De wit-groene sneeuwuil lijkt zo uit een wintersprookje te zijn weggevlogen, terwijl het warme oker van de schreeuwuil doet denken aan een warme zomeravond.
 


Scheppingsproces in etappes
De techniek van Coba Koster is in bepaalde zin uniek te noemen, omdat dat zij het complete scheppingsproces, van het kneden van een wassen model tot het gieten, de afwerking en het aanbrengen van het patina geheel in eigen handen neemt. Hiermee voegt zij bij iedere stap van het vormingsproces haar eigen handtekening toe aan de bronzen creatie. Het doel is hierbij niet om een zo perfect mogelijke nabootsing van de werkelijkheid te scheppen, maar het karakter van het bronzen dier in al zijn dynamiek tot leven te laten komen. Haar voorkeur voor vogels komt tot uitdrukking in het grote en zeer diverse scala aan beelden dat aan deze diersoort is gewijd, waarbij de compacte, volumineuze kip misschien nog wel de meest prominente positie inneemt. Maar ook andere vogelsoorten en zoogdieren, zoals winterkoninkjes, ganzen, vossen en olifanten worden door Coba Koster zeer herkenbaar afgebeeld in brons.

De beelden van Coba Koster zijn een vast bestanddeel van de collectie van galerie Wildevuur. Het hele jaar door kunt u de levendige bronzen dierenbeelden van Coba Koster bewonderen in onze beeldentuin en (online) galerie. Meer over Coba Koster is te vinden op haar eigen website

OP DE HOOGTE BLIJVEN?