OOG

Blik in de wereld achter de kunst

De eigentijdse symboliek van Erwin Meijer
ERWIN MEIJER / Jan 4th, 2019   


Beeldhouwer Erwin Meijer (1968) creëert realistische mens- en vrouwenbeelden die een krachtige, eigentijdse symboliek bezitten. Zijn stijl: zuiver, met heldere, gestileerde lijnen, gecombineerd met een perfecte afwerking tot in het kleinste detail. Zijn fascinatie voor de relatie tussen mens en natuur komt in de meeste van zijn beelden als krachtige metafoor tot uitdrukking. De beelden van Erwin Meijer hebben onmiskenbaar klassieke kenmerken, maar tegelijkertijd bezitten zij een zeer hedendaagse uitstraling: de ultieme samensmelting van klassieke elementen en moderne symboliek. 

Perfectionist pur sang
Erwin Meijer is een denker en een perfectionist, die een voortdurende innerlijke drang tot vernieuwing en verbetering als belangrijkste drijfveer heeft. Van kinds af aan was hij de hele dag aan het tekenen, schilderen en boetseren. Een toekomst in de kunst was een logisch gevolg: hij volgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. In eerste instantie schilderde Erwin Meijer vooral stillevens en mensenfiguren, waarbij zijn stijl verschillende fases doorliep. Maar na zijn eerste expositie in 2002, verplaatste het zwaartepunt van zijn creatieve uitingsdrang zich voorgoed naar het beeldhouwen. Tekenen doet hij nog steeds. Het proces van beeldhouwen ervaart Erwin Meijer echter als trager en intensiever, een proces dat hem naar eigen zeggen bijzonder goed ligt. Hij sleutelt net zolang aan zijn creaties, totdat hij honderd procent tevreden is. Hij werkt doorgaans aan meerdere beelden tegelijk. Dit zorgt voor een frisse blik en houdt hem scherp.

De creatie van het ultieme beeld
Het blikveld van Erwin Meijer is breed, daarnaast beschikt hij over een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zijn ideeën slaat hij meestal op als schetsen, waarbij de meeste van deze schetsen nooit in een werkelijk beeld uitmonden. Slechts een paar selecte ideeën worden ook daadwerkelijk in brons gegoten. Als het nodig is, maak hij gebruik van een model of fotografieën. Deze worden gebruikt als ondersteuning of uitgangspunt. De uiteindelijke vorm van het beeld ontstaat door subtiele veranderingen aan de anatomie aan te brengen: het lichaam ranker, of juist volumineuzer maken, of bepaalde details, zoals de lengte van de hals, aanpassen. Voor Erwin Meijer keer op keer een zoektocht naar de ultieme vormgeving. Bij de afwerking zijn de kwaliteit van het brons en de nauwkeurigheid van het gietsel essentieel. Meijer boetseert zijn beelden eerst in klei en was en laat ze vervolgens gieten door een van zijn gieters in Geldermalsen, Tiel of België, met wie hij in nauwe samenwerking staat. Deze samenwerking is heel belangrijk voor het eindresultaat, omdat het bronzen beeld nogal wat stadia doorloopt: van het vervaardigen van de mal tot aan de ultieme stap, het patineren van het brons. Daarom houdt Erwin Meijer het gietproces altijd nauw in de gaten en brengt, waar nodig, correcties aan. Details zoals handen en gezichten werkt hij altijd zelf af.

Wellicht is het deze doordachtheid en gedegen voorbereiding, die de werken van Erwin Meijer zo’n technische perfecte verleent, maar ze tegelijkertijd origineel en verassend maakt. Voor al zijn sculpturen geldt dan ook: een goede voorbereiding is het halve werk.

Minder is meer
De beelden van Erwin Meijer zijn ‘strak’ te noemen en vallen vooral op door hun zuivere, klassieke lijnen en perfecte afwerking. Juist doordat er zo weinig tierelantijnen aan de bronzen beelden worden toegevoegd, treedt de symboliek, het verhaal van het beeld, onmiskenbaar op de voorgrond. De kijker vraagt zich af wat de kunstenaar met het beeld heeft bedoeld, want bij iedere sculptuur zijn vele interpretaties mogelijk. Ongeacht hoe multi-interpretabel ze zijn, de bronzen beelden van Erwin Meijer bezitten een universele, cultuur en- grenzen overschrijdende schoonheid. Door hun krachtige symboliek zijn ze in hun zeggingskracht haast onovertreffelijk.

U kunt de beelden van Erwin Meijer het hele jaar door bekijken en kopen via onze galerie of webshop. 
Meer informatie over het werk van Erwin Meijer is te vinden op zijn website

OP DE HOOGTE BLIJVEN?