OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Bezielde impressies van beeldhouwster Piets Althuis
PIETS ALTHUIS / Aug 21st, 2017


Piets Althuis (1942) volgde haar opleiding aan de vrije academie voor kunsten te Nunspeet. Ze vindt haar inspiratie in teksten uit gedichten, liedjes en verhalen. Deze Friese beeldhouwster verstaat de kunst om universele menselijke emoties en gedachten te vertalen naar thema's als licht, lucht en liefde. Haar bronzen beelden bezitten stuk voor stuk een bepaalde kwinkslag, een vleugje humor of ironie, hoe je het ook noemen wilt. Je vraagt je af wat een bepaald detail in het beeld, of de verhouding waarin de protagonisten van tot elkaar zijn geplaatst, te betekenen heeft. De beelden spreken extra tot de verbeelding door de namen die Piets Altshuis aan haar creaties verleent: Thuis, Verbonden, of In de luwte.

Lichtvoetigheid
Piets Althuis over haar beelden: "Een beeld is nooit zwaar, ook al kun je het niet optillen". En hoewel de beelden in kilo's gemeten misschien niet zomaar op te tillen zijn, hebben ze allemaal iets lichtvoetigs. De vrouw met de vlinder staat breedbeens naar het fladderende wezentje op haar hand te kijken, de zigeunerin neemt een kokette, haast uitdagende pose aan en de vogeltjes voeren een zwierige baltsdans uit. Volgens Piets Althuis streven haar beelden altijd naar het licht, wat wellicht hun aantrekkingskracht op veel mensen verklaart. Want zwaarte is er tenslotte al genoeg in onze wereld.


Van draadfiguur tot bronzen beeld
Tijdens de creatie van haar bronzen beelden werkt Piets Altshuis volgens een vast stramien. Eerst wordt er een schets gemaakt, op basis waarvan ze een draadfiguur in elkaar zet. Nadat deze klaar is, wordt de was eromheen geboetseerd. Met behulp van het wassen beeld wordt vervolgens een mal gemaakt, waar later het brons in wordt gegoten. Het gietsel ondergaat nog vele bewerkingen, zoals slijpen, polijsten en patineren met zuren, voordat het zijn uiteindelijke vorm krijgt. Grotere beelden worden vaak in delen gegoten. Op de website van Piets Altshuis is een visueel overzicht te zien van hoe dit proces in zijn werk gaat. 


De cirkel is nog niet rond
Tegenwoordig werkt Piets Altshuis vanuit het Friese Workum, waar ze met haar echtgenoot, Theoloog Dr. Albert Altshuis, in een prachtig historisch pand vlakbij het Jopie Huisman museum woont. Ze maakt meestal vrij werk, maar creëert daarnaast ook regelmatig beelden in opdracht. Haar werken worden doorlopend in tal van galerieën tentoongesteld. Aan inspiratie is er nooit gebrek. Ook ontmoetingen met boeiende mensen kunnen nieuwe beelden oproepen. En het draait daarbij allemaal om haar drie favoriete muzen: liefde, licht en lucht. Of zoals ze het zelf zegt: "De cirkel is nog niet rond".

Bij galerie Wildevuur kunt de beelden van Piest Althuis het hele jaar door komen bewonderen. Wij hebben een doorlopende expositie van haar werken in onze kunstcollectie opgenomen.
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?