OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Werken in eitempera: Portret Esther Leuvenink
EITEMPERA / Oct 27th, 2017   
Esther Leuvenink is een eitempera schilder pur sang en een van de weinige schilders die deze techniek tot in de puntjes beheerst. Met toewijding heeft ze zich bekwaamd in deze eeuwenoude techniek van schilderen, die dan ook opvallend goed past bij haar persoonlijkheid. Esther Leuvenink is een van de vijf schilders die hun buitengewone vakmanschap tonen in de expositie: Werken In Eitempera  tot en met 10 december 2017 te zien bij galerie Wildevuur.

Het onderstaande portret geeft u een beeld van Esther Leuvenink en hetgeen haar inspireert en motiveert.
Interview door Stefan Hageman voor de nieuwsbrief van de van de Klassieke Academie en foto gemaakt door Xandra Donders.
 
Het licht reflecteert als een aureool rond Esther Leuvenink haar hoofd op de deur van galerie Pictura. “Mijn schilderij 'In stilte', met de vrouw in gebed, gaat over direct contact met God. De omgeving is niet direct waarneembaar. Het licht speelt als het ware de rol van het gebed op de achtergrond.” Als een moderne Maria vertelt Esther me hoe ze met haar vriendenkring contact zoekt met en bidt voor mensen van verschillende afkomst. “Geloof speelt een grote rol in mijn werk. Niet alleen in het licht, maar ook in de manier waarop ik mensen afbeeld,” vertelt Esther me. “Ik wil personen neerzetten als waardevolle individuen. Ik ben geïnteresseerd in de binnenkant, niet alleen de buitenkant. ”Met eitempera en een hoop geduld schildert Esther gedetailleerde portretten. “Eitempera is lastig, eigenzinnig spul. Je hebt veel ervaring nodig om het te kunnen gebruiken en zelfs dan maak je veel fouten. Maar uit die fouten ontstaat juist wat je naar voren wil halen: de kwetsbaarheid van de binnenkant.

”Die stoeipartij met de verf, zoals Esther het noemt, heeft ze naar eigen zeggen op de Klassieke Academie leren beheersen. “Op de KA heb ik geleerd hoe ik moet schilderen. Daarvoor had ik nog nooit lessen gevolgd, maar ik tekende altijd al wel al. Toen ik me aanmeldde, heb ik me totaal opengesteld voor wat er op me afkwam, en de Klassieke Academie heeft al mijn verwachtingen waargemaakt.”

Esther Leuvenink geeft inmiddels ook zelf lessen in fijnschilderen en meer informatie over haar en haar werk vindt u op haar eigen website

OP DE HOOGTE BLIJVEN?