OOG

Blik in de wereld achter de kunst

De fabelachtige waarheid van Peter Hiemstra
PETER HIEMSTRA / Nov 15th, 2017   



Peter Hiemstra is een onvergelijkbare keramist, die zijn kijk op mensen en de maatschappij in een fabelachtige realiteit omzet. Hij spreekt vaak openlijk zijn verbazing uit over het menselijk handelen, dat ons voorstellingsvermogen bij tijd en wijle te boven gaat. De manier waarop hij met deze verbazing omgaat is, zoals hij het zelf uitdrukt, door het ‘onvoorstelbare aanschouwelijk te maken’. Al werkend bedenkt Peter Hiemstra zijn eigen humoristische, soms zelfs bizarre, maar ook kwetsbare en integere wereld.


 
Het beest in de mens
De beelden van Peter Hiemstra zijn geen eenduidige vormen, maar bestaan uit beeldverhalen: levendige taferelen en gebeurtenissen, soms met diverse protagonisten, die op de meest bizarre manieren met elkaar zijn verweven: een ‘ordinary Dutch bear’, met een keramieken zuil die uit zijn hoofd groeit, een ‘giraffenman in zijn natuurlijke habitat’, of ‘heroes and villains’, een  wandsculptuur, met daarop een collage van striptekeningen en oude foto’s, een keramische sculptuur en in het midden een beest, dat een kruising lijkt tussen een hert en de wolf van Roodkapje. Door middel van zijn sculpturen creëert Peter Hiemstra zijn eigen wetten en waarheden. En wij, de kijkers, mogen staren, bewonderen en ons blijven verbazen.
 
De meeste van zijn keramische creaties lijken op mensen met dierenkoppen, waardoor ze in eerste instantie vooral amusement oproepen. Door hun houding, de attributen die ze bij zich dragen of hun uitmonstering, vervaagt de grens tussen mens en dier. Onder de grappige eerste indruk schuilt echter een grimmigere laag. Je vraagt je af of de dieren een imitatie van de mens moeten voorstellen, of het juist om een karikatuur van de mens gaat, die zich helaas maar al te vaak als een beest gedraagt. Peter Hiemstra laat ons nadenken over de manier waarop wij naar de wereld kijken, onze eigen ideeën, waarden en overtuigingen, terwijl hij tegelijkertijd ongegeneerd de draak met ons steekt.

 
Project Karavaan
Het project Karavaan is een kunstenaarscollectief van Peter Hiemstra en Henk Slomp. Een unieke symbiose tussen keramiek en metaal, de elementen waar de twee kunstenaars bij voorkeur mee werken. In 2013 creëren zij in het kader van deze samenwerking installatie de Karavaan. In de grote zaal van museum Martena te Franeker wordt op een veertien meter lange tafel een fantastische processie van zestien grote wagens tentoongesteld. De fantasierijke rijtuigen die deel uitmaken van de karavaan, vervoeren de meest vreemde wezens. Paradijsvogels uit een fantasiewereld, die zich omringen met mysterieuze voorwerpen.
 
Het kunstenaarscollectief is sindsdien diverse malen benaderd voor grote projecten in en nabij Oldeberkoop, de woonplaats van Peter Hiemstra. Zo kreeg het tweetal in december van 2016 de opdracht om een herdenkingsmonument te plaatsen op het kerkhof van Oldeberkoop. Op een grasveldje nabij het kerkhof groeit een boom van cortenstaal uit de grond, een symbolische herdenkingsplek voor te vroeg geboren kinderen. Onder de stalen bladeren van de boom hangen eivormige, porseleinen vruchten. In elk porseleinen ei kan een boodschap of een voorwerp van betekenis worden achtergelaten, waarna het ei wordt afgesloten en onder een van de bladeren gehangen. Aan de buitenkant van de porseleinen vorm is ruimte voor een eenvoudige tekst.
 
Het meest recente gezamenlijke project van de Karavaan is een herdenkingszuil. Het monument bestaat uit een witte, obeliskachtige zuil van keramiek. Op de zuil staan van boven naar beneden drie belangrijke woorden, die de basis vormen voor een samenleving zonder conflicten en oorlog: verdraagzaamheid, vrijheid en vrede. Het vuur in de schaal van cortenstaal, die bovenop de keramische zuil is gemonteerd, werd dit jaar voor het eerst aangestoken tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Het monument fungeert als een constante herinnering aan slachtoffers van oorlog en geweld, het vieren van de vrede en vrijheid en het stilstaan bij belangrijke levensvraagstukken.
 
Veelzijdig kunstenaar
Naast zijn werk als beeldhouwer is Peter Hiemstra op kunstgebied van vele markten thuis. Zo was hij curator van diverse tentoonstellingen in Drenthe en doceerde hij keramische technieken aan de Klassieke Academie te Groningen. Zijn werken maken deel uit van de kunstcollecties van de provincies Friesland, Drenthe, Noord-Holland en het Duitse Oldenburg, en zijn daarnaast opgenomen in diverse particuliere collecties.
 
Begin volgend jaar besteden wij bijzonder aandacht aan het werk van Peter Hiemstra, tijdens de tentoonstelling De Wereld bedacht, welke van 27 april t/m 10 juni 2018 te zien is in galerie Wildevuur. Als u meer wilt weten over deze buitengewone keramist, noteer dan de datum alvast in uw agenda.

Meer over de kunst van Peter Hiemstra is te vinden op zijn website 
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?