OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Het surrealistisch perspectief van Michiel Schrijver
MICHIEL SCHRIJVER / Jul 5th, 2019


Voor figuratief schilder Michiel Schrijver is schilderen een vorm van reizen. Hij voert de kijker daarbij mee naar het universum van zijn fantasie. Ieder schilderij is een weerkaatsing van de wondere werelden, die hij tijdens zijn reizen naar binnen heeft ontdekt. Daarmee is Schrijver een soort moderne Gulliver, die zijn fantastische avonturen voor ons vastlegt in acryl.      
 
De schilderijen van Michiel Schrijver zijn uiterst origineel en perfectionistisch geschilderd. We komen er de vreemdste bouwwerken tegen, waartussen de minuscule menselijke protagonisten enige verwondering bij de kijker oproepen. Ze lijken allemaal naar iets te kijken of met iets bezig te zijn, waarvan je je afvraagt wat zich daar eigenlijk afspeelt. Michiel Schrijver zegt zelf over zijn schilderijen: ‘Uiteraard komen vele vragen bij mij op over de wereld die ik schep, maar ik hoef het antwoord niet te weten. Als je het weet, is er iets verloren gegaan'.

Tot ver over de grens
Michiel Schrijver (1957) werd geboren in het Gooise Blaricum, maar zijn schilders aspiraties zouden hem later tot ver over de Nederlandse grenzen voeren. Hij begon zijn kunstopleiding in 1976 aan de Dartington School of Art in Devon, gevolgd door de Byam Shaw School of Arts en uiteindelijk de Camberwell School of Art in London, waar hij in 1981 afstudeerde. Daarna verdiepte hij zijn schildersvaardigheden aan het Nederlandse Centrum voor Ambachten te Amsterdam, waarna hij in 1985 zijn eerste eigen galerie en atelier opende. Vanaf 1993 is Michiel Schrijver uitsluitend aan het werk als autonoom schilder. Voordat hij aan een schilderij begint, tekent hij hele schetsboeken vol met zijn ideeën. Alleen de schetsen die het kritische oog van de meester kunnen doorstaan, worden met acrylverf vastgelegd op het doek. Bepaalde elementen komen daarbij steeds weer terug: ingenieuze bouwwerken met pilaren, koepels, bruggen en bogen, daarbij vaak voorzien van linten, wapperende vlaggen of wegwijzers met nummers en cijfers. Of er al dan niet een diepere betekenis aan al deze elementen vastkleeft, blijft open voor interpretatie.Dromen in Mediterrane sferen
De schilderijen van Michiel Schrijver worden gekenmerkt door een kalme, uiterst prettige sfeer. Bij het aanschouwen van zijn steden, dorpen en zeegezichten krijg je als vanzelf een vakantiegevoel. Als perspectief kiest Schrijver meestal voor een hoog of juist een laag gezichtspunt, waardoor het afgebeelde tafereel aan kracht en diepte wint. Qua kleurstelling en symboliek hebben de schilderijen bijna allemaal een Mediterrane sfeer. In tegenstelling tot de gebouwen, zijn de mensen echter niet detaillistisch afgebeeld. Het zijn kleine, niet nader omschreven figuurtjes, die alleen door hun houding een bepaalde herkenbaarheid bij ons oproepen. In combinatie met de kunstig gebogen pilaren en kolossale gebouwen, roepen ze een haast onwerkelijke atmosfeer op. Het geheel doet denken aan een surrealistische droom, maar dan wel een hele aangename.U bent van harte uitgenodigd voor een kleine ‘tour de surrealisme’ op galerie Wildevuur van 19 januari t/m 25 februari 2018, tijdens de tentoonstelling ‘Een uitnodiging tot reizen’


 
Als u meer wilt weten over de fantasierijke werelden van Michiel Schrijver neem dan ook eens een kijkje op zijn eigen website.
 
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?