OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Schilderijen van Hans Parlevliet: het Noord Nederlandse landschap in helder perspectief
HANS PARLEVLIET / Jan 25th, 2018   


De schilderijen van Hans Parlevliet worden gekenmerkt door zijn zuivere gebruik van het penseel. Hij schildert hoofdzakelijk landschappen met een horizon die tot in het oneindige lijkt te reiken, iets dat zo kenmerkend is voor het Noord Nederlandse landschap. De composities blinken uit door hun frisse, heldere kleuren en strakke lijnvoering. De schilderijen van Hans Parlevliet wekken bij de kijker de indruk het schilderij ‘binnen te stappen’: de meest op de voorgrond tredende elementen komen zo dichtbij, dat je ze bijna zou willen aanraken.  
 
Groningse illustrator
Hans Parlevliet werd in 1953 geboren te Groningen en bezocht later in diezelfde stad de Academie Minerva, waar hij in 1980 afstudeerde in de vrije schilderkunst. Na het afronden van zijn opleiding hield hij zich in de jaren 80 hoofdzakelijk bezig met het maken van illustraties in opdracht. Hij deed dit in een maatschap samen met studiegenoot Herman Tulp, een andere schilder die tegenwoordig bij galerie Wildevuur exposeert. Het schildersduo bleek een succesvolle combinatie en draaide jarenlang mee in de illustratoren-top van Nederland.  Vanaf het begin van de negentiger jaren begon Hans Parlevliet steeds vaker zijn schilderpenseel ter hand te nemen, omdat er een toenemende vraag was naar zijn schilderijen.
 
Herkenbare verbeelding
De stille glorie van het Noord-Nederlandse landschap speelt een centrale rol in de werken van Hans Parlevliet. Een weidse, tot in de einder reikende horizon, weilanden, akkers en water, met hier en daar een boom, bloeiende wilde bloemen of een eenzame brug, die over een kanaal leidt. In de vroege landschapsschilderingen van Hans Parlevliet zag je nog regelmatig een koe rondlopen, maar in zijn meest recente werken overheerst de leegte. Over zijn landschappen ligt vaak een zachte, mistige zweem. En doordat bepaalde details, zoals een torentje op een eilandje of een dorp aan de andere kant van het kanaal, zich dromerig aftekenen tegen de eindeloze horizon, ogen de schilderijen van Hans Parlevliet soms bijna als illustraties uit een verhaal. De compositie van ieder schilderij is een kunstwerk op zich: iedere lijn is zorgvuldig afgewogen, voordat de eerste penseelstreek op het paneel wordt gezet.


Hoewel de landschapsdetails van Hans Parlevliet herkenbaarheid bij ons oproepen, zijn ze toch grotendeels aan de fantasie van de kunstenaar ontsproten. Bepaalde elementen zijn uit hun oorspronkelijke context genomen, ergens anders naartoe verplaatst of in een ander perspectief gezet, zodat het resultaat een reflectie is van het innerlijk oog van de schilder. Een kenmerkend aspect van ieder schilderij is het licht, dat vaak vanuit een onverwachte hoek op het afgebeelde tafereel schijnt. Een vleugje humor is deze Groningse schilder ook niet vreemd: soms plaatst hij voor de oplettende toeschouwer ergens een klein beeldgrapje in zijn schilderij.

Bij galerie Wildevuur kunt u van 2 maart t/m 22 april een tentoonstelling van de tot de verbeelding sprekende landschappen van Hans Parlevliet komen bekijken, tijdens de expositie Stille Wateren, diepe Gronden.
  
Meer over het kleurrijke realisme van Hans Parlevliet is te vinden op zijn website.
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?