OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Johan Abeling: verstild mysterie van het Noord-Nederlandse landschap
JOHAN ABELING / Jun 25th, 2017   


Johan Abeling is een onvergelijkelijke fijnschilder. In zijn schilderijen weet hij als geen ander de mistige, verlaten stilte te creëren, die zo typisch is voor de landschappen van het noorden. Een blik uit het raam op een mistige dag in een dorpje ergens boven Groningen, geeft een één op één weerspiegeling van de taferelen, die Johan Abeling met zijn penseel op het doek tovert.
 
Leegte van het Noorden
Johan Abeling werd 1953 geboren in Emmen en volgde zijn schildersopleiding aan de Groningse Academie Minerva, waar hij in 1977 zijn eerste tentoonstelling had. Door de jaren heen heeft hij zich ontwikkeld tot een precieuze fijnschilder. Al zijn schilderijen delen dezelfde atmosfeer: een gevoel van mysterie, leegte, de eindeloosheid van de verlaten vlakte, of juist het gebrek aan uitzicht, doordat er alleen een boom in beeld komt, waarvan de kale takken een grillig plaatje vormen met de mist die hen omringt. Johan Abeling schildert bij voorkeur het uitgestrekte Noord-Nederlandse landschap, waarin soms een ontheemde villa, een paal of een toegangspoort de fantasie van de kijker aansporen. Wie heeft er in de villa gewoond? Komt er straks toch iemand in beeld en waarom staan er palen rond het huis? Abeling geeft hier geen antwoord op, zijn verhaal speelt zich altijd in het ongewisse af…
 
Minimale elementen, maximale sfeer
Johan Abeling probeert met zo weinig mogelijk elementen een maximale sfeer te creëren. De geschilderde onderwerpen verwijzen allemaal naar een mogelijke realiteit, maar worden zo gecombineerd, dat er een geheel nieuwe werkelijkheid ontstaat. De schilder over zijn werken: 'Het gaat om de sfeer, het gevoel dat opgeroepen wordt, het spelen met compositie en licht. Mijn schilderijen zijn als het ware persoonlijkheden met steeds een eigen verhaal en emotie.' Wie rust zoekt, het gevoel alleen met jezelf en de natuur te zijn, kan soelaas vinden in de schilderijen van Johan Abeling. Ze bieden een ontsnapping aan de chaos van ons alledaagse leven. De natuur tikt rustig op de wijzers van haar haar eeuwigdurende ritme door, terwijl de mens zich verliest in zijn gehaaste bestaan.
 
Sfumato
Abeling heeft zich de techniek van sfumato eigen gemaakt. Deze techniek werd in de middeleeuwen al door grote meesters als Leonardo Da Vinci toegepast. Sfumato is een techniek, waarmee een diffuus en gefilterd licht gecreëerd wordt. Door het aanbrengen van diverse, transparante lagen, vervagen de contouren van het geschilderde, wat een mysterieus effect aan het schilderij verleent. Abeling ziet in de manier waarop hij het licht keer op keer schildert, een weerspiegeling van zijn eigen stemmingen: ‘Het landschap is voor mij als een ideaal van een ongeschonden wereld, dat wel in woorden wordt beleden, maar zelden zichtbaar is.’

Van 2 maart t/m 22 april 2018 kunt u het mysterie van Johan Abeling met eigen ogen aanschouwen tijdens de expositie ‘Realistisch gezien’ bij galerie Wildevuur. Wij zien uit naar uw komst.
 
Meer over Johan Abeling is te vinden op zijn eigen website
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?