OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Raadselachtige stemmingen en privéwerelden
JOHAN ABELING / Jun 8th, 2017   

Tijdloos, sfeervol en diep mysterieus, de schilderijen van Johan Abeling zullen zeker contemplatie oproepen bij zijn kijkers..

Vertaald uit het Italiaans als "rokerig", is sfumato een schilderkunstige techniek die werd beheerst door - en werd bedacht door - de werken van Leonardo da Vinci. Het proces omvat het vervelende gelaagdheid van transparante verf om de contouren van objecten en figuren vrijwel te elimineren. De resultaten kunnen vakkundig worden uitgevoerd, met onderwerpen die hun eigen lichtbron en composities met een zachte, diffuse en atmosferische uitstraling lijken uit te stralen.

Al het bovenstaande kon gemakkelijk worden toegeschreven aan het werk van de Nederlandse schilder Johan Abeling, wiens landschapsschilderijen boeiend zijn in hun licht en hun leegte. "Ik ben gefascineerd door de leegte en stilte van Nederlandse noordelijke landschappen", zegt hij. "Ik probeer met een minimum aan objecten een raadselachtige sfeer te creëren. Alle elementen zijn afgeleid van de werkelijkheid, maar niet in de combinatie die te zien is in de schilderijen. Op deze manier creëer ik privéwerelden die alleen in mijn verbeelding bestaan."

“Stilte”, olieverf op paneel 50 x 75 cm, Johan Abeling“

“Stilte" is bijna spookachtig in zijn afbeelding van een geïsoleerd - vermoedelijk verlaten - huis. Vanuit een laag standpunt projecteert een oude, onverzorgde omheining van de afstand naar de kijker. Rusten net achter, en centraal gelegen, is het huis. Abeling's beschrijving van het stuk verbetert alleen de eerste waarneming. Hij schrijft: "Het gebouw in 'Stilte' is een echte structuur in het midden van onze stad, het is volledig verwaarloosd. Ik heb het een tiental keer geschilderd omdat ik aangetrokken werd door het witte houtwerk tegen een donkere lucht en de harmonie binnen de horizontalen en verticale vlakken. Niemand woonde daar, het is een huis met een vraag erin.'”


““Zondagochtend““, acryl on paneel 50 x 80 cm, Johan Abeling

Opmerkelijk is Abeling's “Zondagochtend”, een landschap met een geruststellend onderwerp. Het schilderij toont Abeling's voortreffelijke aanraking en behendig gebruik van licht. Binnen een wirwar van dichte stoffen, omgeeft een kleine groep lange, opdoemende bomen een onzichtbare stroom terwijl deze door een veld slingert. Nauwelijks waarneembaar is de verre boomgrens langs de lage horizon. Bijzonder mooi is hoe de centrale bomen sprankelen in hun diffuse licht, elk blad aangegeven met extreme duidelijkheid en zorgzaamheid. De zachtheid van de sfumato en de kalme rust van het stuk zijn akelig rustgevend. Abeling vervolgt: "Ik probeer een moment van respijt te creëren in een turbulente wereld door te spelen met de compositie en het licht, om een mysterieuze sfeer te creëren. Alles ziet er op het eerste gezicht vredig uit, maar er is altijd een ongemakkelijk gevoel in het schilderij, niemand weet wat er gaat gebeuren en iedereen kan het verhaal op zijn eigen unieke manier afwerken. ”

Abeling blijft stijgen in zijn carrière, omdat hij net is toegevoegd aan de getalenteerde stal van artiesten bij CK Contemporary in San Francisco, California. Van de toekomst zegt Abeling: "Ik weet waar ik ben over vijf jaar, maar ik geloof dat kunst op een natuurlijke manier groeit. Ik hoop mensen te blijven verrassen met licht kritische, eigentijdse en open verhalen."

Artikel in Fine Art Connoisseur magazine door Andrew Webster
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?