OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Het Hedendaags Verleden van Eddy Stevens
EDDY STEVENS / Dec 7th, 2018   


Eddy Stevens (1965) mag tot één van de meestbegaafde fijnschilders van het hedendaagse realisme gerekend worden. Stevens is een Belgische fijnschilder, wiens schilderijen het beste kunnen worden omschreven als een vertaling van zijn gedachten over de tijdloze gevoelens en gedragingen van 'de mens'.  Met zijn nieuwste schilderijenreeks ‘Het Hedendaags Verleden’ toont Eddy Stevens ons de visie van zijn wereld in breder perspectief.
 
Belgisch surrealisme
Een echte kunstenaar wordt als kunstenaar geboren - met een permanente drive om te creëren, dag in, dag uit. In die zin is Eddy Stevens een kunstenaar met hart en ziel. 1965 geboren in het Belgische Brasschaat, studeerde Stevens al op jonge leeftijd schilderkunst onder de supervisie van Guy Wauters en Sonya Rosalia Bauters. Zij hielpen hem om zijn eigen schildertechniek te verfijnen en zijn significante stijl te ontwikkelen, die duidelijke kenmerken van het magische realisme en symbolisme vertoont. Na de middelbare school studeerde hij af aan de Sint Niklaas Kunstacademie. Er zijn niet veel kunstenaars, die al zo jong begonnen zijn met exposeren - Stevens was slechts 16 jaar, toen hij zijn eerste werken tentoonstelde. Sinds die tijd heeft hij een indrukwekkende expositielijst op zijn naam weten te zetten. Zijn schilderijen zijn een ode aan het Belgisch surrealisme, een stijl die hem vanaf zijn jeugd heeft geïnspireerd – alles is mogelijk en grenzen bestaan niet.
 
Onbewuste fantasiewereld
Eddy Stevens leeft tegenwoordig in een afgelegen boerderij in het Waalse deel van Belgie, samen met zijn vrouw Sophie. Daar vindt hij de tijdloze sfeer die hem in contact brengt met de essentie van het mens-zijn en daarmee perfect geschikt is voor de ontwikkeling van zijn schilderijen. Als een soort spirituele filosoof verkent hij vanuit de eenzaamheid van zijn woonplaats een onbewuste fantasiewereld. Zijn werk gaat over het unieke contact tussen mens en mens, van persoon tot persoon. Stevens vertrouwt erop, dat nieuwe concepten zich vanzelf aandienen tijdens zijn momenten van meditatie, en dat doen ze ook. Het is alsof er nieuwe werken aan de horizon opdoemen om hem te vinden. Hij zegt: "Het is alsof ik niet alleen het idee uitvind, het is alsof ik naar mijn eigen schaduw kijk."
 
Van schoonheid naar essentie
Geïnspireerd door de traditionele technieken van ruimtelijkheid en licht, geïllustreerd door grote meesters zoals Rembrandt en Titiaan, heeft Eddy Stevens een stijl ontwikkeld, die zowel modern als tijdloos is  Zijn werken zijn inmiddels tot grote hoogte uitgegroeid, zijn stijl en techniek in de loop der jaren steeds verfijnder, diepzinniger en evenwichtiger geworden. Het accent in zijn werk is verlegd van schoonheid naar het weergeven van de naakte essentie. Waren zijn eerdere tentoonstellingen in Europa en de Verenigde Staten rijk aan kleur, kiest Eddy Stevens tegenwoordig eerder voor het monochrome, af en toe gebruikmakend van gekleurde details, om de aandacht te trekken. Minder is in dit geval meer. De werken van Eddy Stevens zijn een weerspiegeling van een gevoelige geest, een denker en bovenal een hoogbegaafd schilder, die de subtiele complexiteit van de mens op sublieme wijze weet vast te leggen.
 
Kom u verwonderen over de exceptionele kunst van het mens-zijn, tijdens de expositie ‘Niets menselijks is ons vreemd’ met werken van Eddy Stevens, die van 27 april t/m 10 juni in galerie Wildevuur op het landgoed Hiemstrastate wordt gehouden.
 
Meer over de werken van Eddy Stevens is te vinden op zijn eigen website.
 
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?