globe

OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Hans Musters – meester van de kleurrijke tegenstellingen
HANS MUSTERS / May 22nd, 2018


Schilder Hans Musters is een schilder die gezegend is met een uitzonderlijk talent voor tekenen. Vanaf de jaren tachtig heeft hij met een veelheid aan schildertechnieken geëxperimenteerd, waardoor zijn stijl vele fasen heeft doorlopen. Traditionele onderwerpen zoals vrouwen, landschappen en stillevens zijn veelal het uitgangspunt van zijn werken, maar deze worden later aangevuld met abstracte, bijna dramatische elementen. Uit dikke lagen verf en organische, opvallende kleurvlakken ontstaan taferelen, die tegelijk overweldigend en rustgevend zijn. Door deze kenmerkende stijl, is een vergelijking met de schilderijen van Hans Musters haast niet te maken. Mede hierdoor hebben zijn werken inmiddels een vaste plaats verworven in de hedendaagse schilderkunst.
 
Zoektocht 
In 1977 bezocht Hans Musters de Groningse kunstacademie Minerva, op zoek naar instructies over het teken- en schildersvak. Daarbij ging zijn bijzondere belangstelling uit naar portrettekenen, modeltekenen en stillevens. Het was in deze periode dat Musters zijn natuurtalent voor tekenen en realistisch schilderen doorontwikkelde en daarmee het fundament legde voor zijn latere werken. In de jaren tachtig ging hij zich in toenemende mate interesseren voor abstracte kunst. Naast stillevens kwam het accent op het schilderen van abstracte olieverfschilderijen te liggen. Felle kleuren kregen daarbij een steeds belangrijke rol toebedeeld als sprekend element. Ook onderging de opbouw van het schilderij in deze tijd een significante verandering. De basis voor de compositie werd gelegd vanuit een in kleuren opgetrokken vormgeving. Dit resulteerde tegen het einde van de jaren negentig in een synthese tussen zijn vroegere figuratieve stijl en zijn meer recent ontdekte voorliefde voor abstractie. Het was geen eenvoudig ondervangen om deze twee tegenstellingen - een organisch opgebouwd abstract werk en de eisen van een realistische voorstelling, met elkaar te verenigen. Hiervoor ontwikkelde Musters zijn eigen intuïtieve methode, waarbij het schilderij na het aanbrengen van de kleurvakken verder wordt uitgewerkt, totdat er een figuratief element ontstaat. Op deze wijze komt een persoon of voorwerp als het ware opdoemen uit de abstracte compositie.
 
Verzoening van tegenpolen
Door zijn uitzonderlijke vermogen om twee artistieke tegenpolen - het abstracte en het strikt figuratieve, te verzoenen, zijn de werken van Hans Musters een intrigerende en aantrekkelijke mengeling van moderne en klassieke elementen in verf. Wie alert is op deze tegenstellingen, realiseert zich dat de schilderijen van Hans Musters het resultaat zijn van een lange ontdekkingsreis langs verschillende experimentele schilderstijlen. Dat deze zoektocht uiteindelijk tot de huidige stijl van Musters heeft geleid, heeft naast een evolutionair karakter ook een duidelijk element van overwinning. En het is juist deze zege over de tegenstelling van het abstracte en het figuratieve, dat de doeken van Hans Musters hun unieke overtuigingskracht verleent.
 
Laat u verassen door de kleurrijke tegenstellingen van Hans Musters, tijdens de Expositie ‘Joie de Vivre’, die van 15 juni t/m 29 juli 2018 plaatsvindt in galerie Wildevuur.
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Facebook icon
Twitter icon
Google+ icon