OOG

Blik in de wereld achter de kunst

De impressionistische poëzie van Sophie Amauger
SOPHIE AMAUGER / May 22nd, 2018   


De Franse Sophie Amauger is een veelvuldig onderscheiden pastelliste, die haar ontmoetingen met de natuur op poëtische wijze in pastel weet te verbeelden. Zij werkt bij voorkeur ‘en plain air’, uren doorbrengend aan een strand of op een heuveltop, met haar strohoed op het hoofd, waardoor zij zelf onderdeel wordt van het pittoreske decor dat haar zo lief is. De pastelstreken van Sophie Amauger vangen de schoonheid van het Franse landschap en kustgebied op een ongekend pure en treffende wijze.
 
De kunst van het buitenleven
Sophie Amauger volgde haar opleiding aan de Beaux Arts te Rennes en L'ecole d'Arts graphiques te Brassart de Tours. Zij woont en werkt in Zuid-Frankrijk, wat duidelijk te zien is in haar werken. Als begenadigd tekenares weet Sophie met een paar trefzekere pastelstreken een impressie te scheppen, die de sfeer van datgene wat op haar netvlies verschijnt, precies weerspiegelt. Om haar eigen drijfveren tot uitdrukking te brengen, citeert ze op haar website graag haar landgenoot Cezanne: "Schilderen vanuit de natuur betekent niet slaafs te kopiëren, maar je gewaarwordingen te realiseren."

Amauger ziet zichzelf als een rasechte landschapsschilderes, die uren door de natuur dwaalt en schildert wat haar raakt. Ze geeft aan geen favoriet onderwerp te hebben, maar eerder gepakt te worden door een bepaalde sfeer, die haar tijdens haar dagelijkse wandelingen door de Franse campagne in vervoering brengt. Amauger ziet zichzelf als een toeschouwer en actrice, die steeds hetzelfde ritueel herhaalt: kijken, onderdompelen, afwachten, inkaderen en tenslotte vastleggen. Ze wacht op het moment dat er een deurtje naar een andere deur opent en haar een almachtig gevoel van inspiratie biedt, slechts voor een klein moment...

Moment van vervoering
Natuurlijk worden haar pastels later in haar atelier in alle rust uitgewerkt. Maar het gevoel van die eerste blik, die subtiele sfeer van een snel vervlogen moment, blijft voelbaar aanwezig in haar werk. De magische schittering van de zon op een bospaadje of de oerkracht van een golf die breekt in de branding - Sophie Amauger weet ze als geen ander te vereeuwigen. Ingetogen van karakter, maar met een ongekende sfeer van warmte en geborgenheid, die mede wordt veroorzaakt door haar warme en zonnige kleurgebruik.

Sophie Amauger bezit een zeldzame, kostbare kracht, waarmee ze de poëzie van het Franse landschap op het doek onthult. Ze reist met een open hart en een hongerig oog door duinen, heuvels en paden. Ze is daarbij niet op zoek naar inspiratie, maar wacht tot de inspiratie haar vindt. En wanneer deze zichzelf voorstelt, vindt er een intieme ontmoeting plaats. Dan begint het subtiele spel van verleiding tussen het pastelkrijt en het afgebeelde. Sophie Amauger stopt al haar energie in dit moment. Het resultaat is een intieme inkijk in het landschap, zoals zij dat heeft beleefd, geschapen met pigmenten en liefde voor de natuur."


Wij nodigen u graag uit om de intieme landschappen van Sophie Amauger te komen bewonderen, tijdens de expositie ‘Joie de vivre’, van 15 juni t/m 29 juli in galerie Wildevuur. Meer over de kunst van Sophie Amauger is te vinden op haar eigen website.
 
Op onze online galerie kunt u niet alleen de werken van Sophie Amauger bekijken, u kunt ook het kunstboek ‘Pastels’, een overzichtsboek uit 2015 met afbeeldingen van tekeningen, persoonlijke teksten en een biografie van deze begaafde pastelliste bestellen.
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?