OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Balance act op het grensvlak tussen abstractie en figuratie: de spannende beeldhouwkunst van Anton ter Braak
ANTON TER BRAAK / May 30th, 2018   


De scheppingsdrang van beeldhouwer Anton ter Braak (1960) uit zich in krachtige beelden in brons, die balanceren op het snijvlak tussen abstractie en figuratie. De beelden ontstaan in zijn eigen atelier, dat gelegen is in een schitterend natuurgebied tussen het Gelderse Neede en Diepenheim. Paarden, stieren, vrouwen en het abstracte zijn favoriete thema’s voor de bronzen kunstwerken van Anton ter Braak.
 
Doorlopende ontwikkeling
Zijn artistieke muzen zijn voor Anton ter Braak een oneindige bron van inspiratie, of zoals ter Braak het zelf uitdrukt: "Thema's waar ik nog jaren mee toe kan: het ene werk komt voort uit het andere. Ik probeer steeds dichter bij het wezen van mijn objecten te komen. In ruim twintig jaar tijd heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld."  Een gemeenschappelijke deler van Ter Braak’s bronzen creaties, is dat ze ontsproten zijn aan de wereld van zijn verbeelding, in plaats van aan de werkelijkheid. Wezenlijke details aan een vrouwenbeeltenis, de kop van een stier of het lichaam van een steigerend paard, worden uitvergroot en perfect gepolijst in scene gezet. De beelden lijken verstild, of zijn juist volop in beweging. Anton ter Braak weet de ziel van het afgebeelde steeds weer op onmiskenbare wijze te projecteren.
 
Thuis in de kunst
In de kelder onder zijn atelier, dat tevens fungeert als werkplaats, bevindt zich een expositieruimte, waar de kunstenaar een gedeelte van zijn collectie tentoonstelt. In de beeldentuin rondom zijn landelijk gelegen woning, zijn grotere werken te bewonderen. Naast het exposeren bij diverse galerieën in binnen- en buitenland, organiseert Anton ter Braak geregeld open atelierdagen bij hem thuis. Het idee hierachter is opdrachtgevers en kopers in de gelegenheid te stellen, om met eigen ogen te zien hoe een bronzen beeld ontstaat. Als een van de weinige beeldhouwers giet Anton ter Braak zijn bronzen beelden deels zelf en last, slijpt en patineert hij zijn werken altijd persoonlijk. Tijdens het bezoek aan zijn atelier, kunnen potentiele opdrachtgevers tevens hun specifieke wensen uiten. Een kijk te geven in zijn privédomein, heeft de kunstenaar geen windeieren gelegd: Anton ter Braak kan zich beroepen op een uitgebreid portfolio aan zowel particuliere- als openbare opdrachten, zoals een bronzen beeld voor de Nederlandse ambassade in Parijs, het standbeeld van Albert Mol in Laren, het monument voor ongedoopte kinderen in Hengevelde en de bronzen boog voor de Matteuskerk in Eibergen. Wel kijkt hij, voordat hij een opdracht aanneemt, of deze bij hem en zijn werkwijze past, want volgens Ter Braak moet een opdracht “prikkelen en uitdagen”.
 
Veelzijdigheid in Brons
Anton ter Braak werkt uitsluitend met brons. Dit unieke materiaal is niet voor niets zo populair bij vele beeldhouwers, want het is uitermate versatiel. Brons bezit daarnaast de eigenschap om een klassieke uitstraling aan een beeld te verlenen, iets waar hij dankbaar gebruik van maakt. De bronzen beelden van Ter Braak springen vooral in het oog door de spiegelgladde, gepolijste oppervlakken, die in scherp contrast staan met de ruwere delen. Er wordt regelmatig gebruikt gemaakt van in metaal gestold verbandgaas of jutekoord, waarmee de beelden gedeeltelijk worden ingesnoerd of omhuld. Hiermee schept Anton ter Braak zowel een vlakkenverdeling, als een verbinding tussen de gladgepolijste en ruwere delen, wat een uiterst intrigerend effect oplevert.
 
Demonstratie bronsgieten
Op zondag 24 juni geeft Anton ter Braak een demonstratie bronsgieten in de tuin van galerie Wildevuur. Speciaal voor deze middag heeft hij het onderstaande beeld ontworpen dat die middag onder uw toeziend oog gegoten zal worden.
U bent vanaf 14 uur harte welkom om deze bijzondere middag bij te wonen.
 
Een uitgebreide expositie met de beelden van Anton ter Braak in de tuin en galerie is tegelijkertijd te bewonderen en deze is t/m 29 juli te zien bij galerie Wildevuur.

 


speciale editie COUPLE
Bronzen beeld in een gelimiteerde oplage van 25 stuks voor de speciale intekenprijs van € 750,-.

Dit beeld wordt op zondag 25 juni gedurende de bronsgietdemonstratie bij galerie Wildevuur gegoten. Het beeld is uitsluitend bij voorintekening verkrijgbaar op volgorde van binnenkomst! 
RESERVEER BEELD

 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?