OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Janhendrik Dolsma, tovenaar van het licht
JANHENDRIK DOLSMA / Aug 2nd, 2019


De landschapsschilder Janhendrik Dolsma is gezegend met de gave, om door middel van het schilderen van alleen wolken, zonlicht en weerspiegelingen in het water, een sprankelend spektakel op het doek te creëren, dat de kijker blijft boeien. Als fervent liefhebber van het Waddengebied, vormen bovengenoemde thema’s een oneindige bron van inspiratie voor zijn bijna fotografisch aandoende schilderijen, waarin rust, ruimte en de romantiek van het noordelijke landschap de boventoon voeren.
 
Kind van de zee
‘En met nieuwe muziek en met andere woorden
Zal ik daar altijd verwonderd weer staan
En zingen over de zee, de zee van het Noorden
Daar voel ik me thuis, daar kom ik vandaan.’


Dit schitterende couplet uit Het Noorden, gezongen door van Paul van Vliet, zou Janhendrik Dolsma op het lijf geschreven kunnen zijn. Als jongen was hij al gefascineerd door de onmetelijkheid van de Noordzee, en dat overweldigende gevoel heeft hem nooit meer verlaten. Tijdens zijn periode op de academie Minerva werd zijn interesse gewekt voor de Hollandse landschapsschilderkunst. Na het afronden van zijn studie in 1973, heeft hij er zijn levenswerk van gemaakt, om de vele gezichten van de Waddenzee op het doek vast te leggen. Hij beschrijft het effect dat het zomerse Waddengebied op hem heeft, als een ‘mentale douche’. In de zomer brengt hij dan ook het liefste zijn dagen door in de natuur, waar hij alles wat hem fascineert, vastlegt in tekeningen, schilderingen en fotografieën, om gewapend met een overvloed aan inspiratie, de wintermaanden al schilderend door te komen.

De mens als onderdeel van een immens natuurlijk geheel
Dolsma heeft een hang naar het esthetische, of zoals hij het omschrijft, het streven om een “smakelijk schilderij te maken". Daarnaast wil hij in zijn schilderijen zijn visie op de relatie tussen mens en natuur voelbaar maken. Daarin is de mens onderdeel van een immens, natuurlijk geheel. Vergelijkbaar met het gevoel dat je overspoelt, als je op een zomerse stranddag naar de branding staat te kijken, terwijl de meeuwen boven je hoofd cirkelen. 

Qua stijl laat Janhendrik Dolsma zich graag beïnvloeden door de schildertechnieken uit de 17e eeuw en de Haagse school. Leegte en de romantiek van het landschap voeren als thema’s binnen zijn schilderingen de boventoon. Het menselijke element, als überhaupt al aanwezig, blijft altijd op grote afstand. Heel af en toe zie je een nietig figuurtje in de verte, kijkend naar de golven of een kind, dat speelt bij een poel op het strand. De rust en leegte die de schilderijen van Janhendrik Dolsma kenmerken, doen echter geenszins saai of doods aan. Omdat de natuur de hoofdrol speelt, richt Dolsma alle aandacht op de schittering van de zon op de golven, een voorbijtrekkend wolkje of de weidsheid van het duinlandschap, dat aan de horizon met de hemel lijkt te versmelten.
 
Toveren met zonlicht
Janhendrik Dolsma weet als geen ander te spelen met het effect van het zonlicht.
De zon vormt het achterliggende decorum in zijn landschappen, al is deze zelf nooit zichtbaar: ze verschuilt zich meestal achter een wolk of bevindt zich net buiten beeld, waardoor alleen de schittering ervan over het landschap strijkt en contrasten vormt. Dolsma weet met de inzet van een minimaal aantal elementen, steeds weer een fascinerend spel van licht, lucht en ruimte te creëren.
 
Dolsma’s landschappen kenmerken zich daarnaast door het gebruik van horizontale vlakken. Je ziet nergens een duidelijke verhoging in de vorm van een paal of boom en zelfs het water laat zich vooral van zijn vredige kant zien. Meestal is de zee een spiegelglad oppervlak en als er al sprake is van een branding, rollen de golven gestaag naar het strand.  De schilderijen van Janhendrik Dolsma zijn zo natuurgetrouw, dat ze van een afstand bezien bijna een fotografische indruk wekken. Maar met iets extra’s, een haast tastbaar, ruimtelijk element. Dolsma zegt hierover: “Die omslag van verf naar illusie vind ik iets magisch. Het wekt de illusie van spanning, ruimte en licht, die je op een foto niet ziet.”

Meer over de schilderijen van Janhendrik Dolsma is te vinden op zijn eigen website.  Wilt u meer weten over de schilderijen van Janhendrik Dolsma? Dan bent u van 31 augustus t/m 21 oktober 2018 welkom bij Galerie Wildevuur, om de expositie NATUURLIJK te komen bekijken, waarin een aantal indrukwekkende schilderijen van Janhendrik Dolsma zijn opgenomen.
 
 
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?