OOG

Blik in de wereld achter de kunst

Mannelijke oerkracht verstild in brons: de beelden van Philippe Timmermans
PHILIPPE TIMMERMANS / Nov 1st, 2019   


Als kunstenaar is de Belgische beeldhouwer Philippe Timmermans (1957) gefascineerd door de facettenrijkheid van het mannelijk lichaam. Val je volgens Timmermans tijdens het afbeelden van vrouwenlijven al snel in clichés, biedt de prominente spiertonus en hoekigheid van het mannenlichaam meer mogelijkheden tot expressie van dynamiek en gevoel. Zijn in brons gegoten figuren ogen enerzijds spannend, dynamisch en wellicht zelfs erotisch, anderzijds drukken ze kwetsbaarheid en een diep gevoel uit.
 
Het heft in eigen handen
Na zijn studie beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, maakte Philippe Timmermans decennialang driedimensionale prototypes, waarbij hij talloze opdrachten uitvoerde voor musea en openbare instellingen. Hij naam daarbij tevens de publiciteit van zijn kunstwerken voor eigen rekening. In 2011 gooide hij het roer om en besloot zich voortaan voornamelijk op zijn eigen creatieve expressie te focussen. Het centrale thema in zijn beeldhouwkunst is het afbeelden van het mannelijk lichaam in al zijn kracht én kwetsbaarheid. Bij zijn vrije werk kan hij de expertise die hij heeft vergaard tijdens zijn lange jaren als kunstenaar in opdracht goed inzetten: hij beheerst de kunst van het vormgeven en de techniek van gieten van modellen inmiddels tot in de finesses. Als inspiratie gebruikt hij levende modellen of fotoreeksen van datgene dat hij af wil beelden. Op basis van deze visuele impressie boetseert Timmermans zijn moedermodellen in klei. Vervolgens wordt er een moule van vervaardigd, met als laatste stap het gieten van het beeld in brons of kunsthars en het patineren van de buitenste laag.

Klassieke beeldhouwkunst vertaald naar het heden
De realistische stijl van Philippe Timmermans is gebaseerd op de traditie van de klassieke beeldhouwkunst. Sommige van zijn beelden doen dan ook denken aan sculpturen uit de Romeinse en Griekse oudheid. Het duidelijke verschil ligt hem in het ontbreken van het gestileerde karakter van beelden uit de antieke. De figuratieve sculpturen van Timmermans stralen diepe emotie en reflectie uit. Een van zijn favoriete onderwerpen is de afbeelding van de Titanen, afkomstig uit de Griekse mythologie. De Titanen waren afstammelingen van Gaia, godin van de aarde en haar minnaar, de hemelgod Uranus. Ze bevinden zich in overdrachtelijke zin tussen hemel en aarde, 'Inter caelum et terra' , tussen droom en werkelijkheid. Voor Timmermans zijn ze een symbool van hemel en aarde, realiteit en droombeeld.
.  
De beelden van Philippe geven  uitdrukking aan het ‘mens zijn’ in al zijn nuances en het spanningsveld tussen de verschillende werelden.

Wij als mensen geprangd tussen het hogere en het lagere, tussen droom en werkelijkheid,  tussen verlangens en realiteit.
 
Etnische diversiteit in brons
Timmermans beperkt zich echter niet tot het boetseren van ethisch aansprekende, klassieke beelden. Hij wijkt ook graag eens af van de gebaande paden, bijvoorbeeld in de serie ‘Etniciteit’, waarvoor hij bovendimensionele bustes van mannen uit diverse etnische achtergronden heeft gecreëerd. Uit de afgebeelde gezichten spreekt zoveel diepe emotie, dat er geen woorden nodig zijn, om naar het verhaal achter de bronzen blik te gissen. Een ander voorbeeld is de Afrikaanse danser, die hij tijdens zijn repetities gadesloeg en met wiens samenwerking hij tot een reeks beelden kwam, waar de dynamiek van afspat. Of zijn dansende Derwisjen, mannen met een ontbloot bovenlijf en een lange rok, gebaseerd op de Turkse Soefi cultuur, waarbij de dansers zich getooid in lange rokken door eindeloos draaiende bewegingen in een trance verzetten.

De mannenbeelden van Philippe Timmermans vormen een vast onderdeel van de collectie van galerie Wildevuur op het prachtige landgoed Hiemstrastate. Als u kennis wilt maken met de spannende dynamiek van het mannelijk lichaam in brons, bent u het hele jaar welkom in onze galerie en beeldentuin.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?