OOG

Blik in de wereld achter de kunst

De teil van Peter Durieux
PETER DURIEUX / Nov 2nd, 2018   


Tijdens mijn 4e jaar aan de Academie Minerva in 1980 werd ik door Piet Pijn, één van mijn docenten, geattendeerd op het werk van de Amerikaanse schilder Andrew Wyeth. Hij werkte beurtelings in Pennsylvania , zijn geboortestreek , en in Maine waar zijn vrouw vandaan kwam. Nog steeds is hij mijn favoriete schilder.
 
Vorig jaar op le Coulet in de Ardèche viel mijn oog op een oude teil op een muurtje. Geen idee of hij daar de jaren ervoor ook al stond. Verweerd en een beetje misvormd, prachtig in het lage licht vond ik het een mooi onderwerp.
 
Ik moest wel even denken aan Wyeth : teilen komen regelmatig voor in zijn tekeningen en schilderijen . Even dacht ik “zal ik het wel doen?” Ja, toch maar doen.
 
Veel later bedacht ik me dat ik wel eens eerder een teil op een muurtje had getekend. Ergens in de Morvan , hier zit er ook nog een bloemetje in de teil. Maar het ging me hier niet zo zeer om de teil maar om het uiterst strak gespannen touw. Eigenlijk gebruik ik nooit een liniaal in mijn tekeningen, alleen er om heen om het kader zuiver weer te geven, maar deze keer wel gedaan , superstrak.
 

OP DE HOOGTE BLIJVEN?