• Teder | model schilderij in mixed-media van Anne-Rixt Kuik koopt u nu online! ✓Hoogste kwaliteit & service ✓Veilig betalen ✓Gratis verzending
  • Zacht | model schilderij in mixed-media van Anne-Rixt Kuik koopt u nu online! ✓Hoogste kwaliteit & service ✓Veilig betalen ✓Gratis verzending
  • Afterglow | model schilderij in mixed-media van Anne-Rixt Kuik koopt u nu online! ✓Hoogste kwaliteit & service ✓Veilig betalen ✓Gratis verzending
  • Chiaroschuro | model schilderij in mixed-media van Anne-Rixt Kuik koopt u nu online! ✓Hoogste kwaliteit ✓Veilig betalen ✓Gratis verzending

Anne-Rixt Kuik

Aangrijpende portretten in vele lagen verf die de mens in al zijn gelaagdheid weergeven.

Een begaafde jonge kunstenares met een heel eigen dromerige stijl van schilderen en een fascinerende mengeling van klassieke en moderne beeldtaal.

ONDER DE HUID

ONTDEK ANNE-RIXT KUIK

In haar schilderijen vertelt Anne-Rixt Kuik (1987) een verhaal. "Het verhaal van emotie. Daar kun je mensen mee raken. Dat is mijn doel. Ik probeer momenten van geluk en ernst in één beeld samen te krijgen. En ik speel met de verfhuid. Met mijn epoxywerken probeer ik de gelaagdheid van mijn modellen weer te geven. Ik wil hun complexiteit laten zien. Hun kracht, schoonheid, maar ook fragiliteit. Als je goed naar iemands uiterlijk kijkt zie je de persoon erachter. Ik wil die huid letterlijk openbreken."

De schilderijen van Anne-Rixt Kuik zijn opgebouwd uit vele lagen verf, gevat in transparante lagen epoxy. Hierdoor heeft haar werk een sterk drie-dimensionaal karakter, dat helaas niet op foto vast te leggen is en zich uitsluitend live aan u openbaart.

Momenteel experimenteert Anne-Rixt met epoxy, en combineert hierin technieken als fresco, alla prima en gelaagd schilderen. Sommige schilderijen zijn in wel 8 lagen opgezet. Ze duwt en trekt pigmenten en verf door de epoxylaag. "Je hebt dan geen controle over de uitkomst. Ik ben best een control freak en het is een uitdaging om los te laten. Techniek moet je eerst leren voordat je kunt loslaten. In theorie beheers ik alle technieken, maar nu geef ik er mijn eigen invulling aan."

Anne-Rixt Kuik schildert portretten zonder herkenbare achtergrond. " Voor mij gebeurt er zo veel in een hoofd, die plooi in de huid, die ogen. Elke minuut die ik aan een lap besteed is een minuut te veel. Doe ik dat wel dan zit er minder liefde in het schilderij en dat breekt het beeld. Dat werd op de academie niet altijd begrepen. Dan werd mij gevraagd: Waarom schilder je alleen het gezicht? Als je het materiële weghaalt blijft alleen de mens en zijn emotie over. Bovendien vertel je het sterkste verhaal door die dingen te schrappen die jou niet raken. Als je alleen de momenten kiest die jou wel raken ben je het eerlijkst als schilder."

(tekst uit de Alumni portretten van de Klassieke Academie)

Anne-Rixt Kuik (1987) studeerde aan de Klassieke Academie en de Florence Academy of Art om de technieken van de klassieke figuratieve schilderkunst te leren. Ook volgde zij masterclasses bij kunstenaars Sam Drukker, Henk Helmantel en Jeremy Lipking. Tevens studeerde zij in Brisbane, Australie om daar haar geheel eigen techniek verder te ontwikkelen. Eenmaal terug in Nederland werkte zij aan haar serie die een verrassende en unieke combinatie tussen frescotechniek, gelaagdheid en alla prima laat zien. Anne-Rixt Kuik laat in zowel haar portretten als vrij werk de mens centraal in al haar eigenheid, breekbaarheid en schoonheid.

In de winter van 2018 werd Anne-Rixt Kuik uitgenodigd door de staat New South Wales, Australië om drie maanden te werken als kunstenaar in Sydney.