• Zomermiddag | stadsgezicht schilderij in olieverf van Daniel Goldenberg koopt u nu online! ✓Hoogste kwaliteit ✓Veilig betalen ✓Gratis verzending
  • Reflections I | stadsgezicht schilderij in olieverf van Daniel Goldenberg koopt u nu online! ✓Hoogste kwaliteit ✓Veilig betalen ✓Gratis verzending

Daniel Goldenberg

Een schilder van hyper realistische stadsbeelden met een ongekende atmosfeer.

Zijn schilderijen openbaren de schoonheid en betekenis van alledaagse details in een stad, en schenken ons ruimte, rust en hoop middels een plek die die normaal gesproken in alles het tegenovergestelde is.

ATMOSFERISCHE REFLECTIES

ONTDEK DANIEL GOLDENBERG

Daniel Goldenberg (1960) geldt al vele jaren als een van de toonaangevende hyperrealistische schilders van Denemarken. Alhoewel hij voornamelijk autodidact is, hielpen hij zijn eerdere creatieve banen hem om zijn buitengewone vaardigheden in de hyperrealistische schilderkunst te ontwikkelen. In de jaren tachtig werkte hij als achtergrondschilder voor de animatiefilm Valhalla en daarna werkte hij voor het Zoölogisch Museum in Kopenhagen, waar hij illustraties van planten en dieren produceerde, evenals grote muurschilderingen voor de permanente tentoonstelling van het museum.

Daniel Goldenberg's hyperrealistische stijl en composities getuigen van zijn uitzonderlijke beheersing van de techniek en een enorm geduld. De onderwerpen die hij kiest behoren tot de klassieken, zoals de stad, de zee en het landschap. Ook zijn hyperrealistische schildervaardigheid is gestoeld op de eeuwenoude technieken van oude meesters. De wijze waarop hij zijn onderwerpen benadert en uitwerkt zijn dit echter zeker niet.

Daniel Goldenberg wil met zijn schilderijen meer laten zien dan de waarneembare werkelijkheid. Met ieder werk beoogt hij een gevoel over te brengen en een magische atmosfeer te creëren. Ieder schilderij beschikt over een sterke maar ingetogen mystieke dimensie die niet echt zichtbaar is in hetgeen dat wordt afgebeeld, maar wel tastbaar aanwezig is in de beleving van zijn werk.

In zijn recente schilderijen staan details uit de stad Kopenhagen centraal, de plek waar hij woont en werkt en een onderwerp dat hij dus altijd bij de hand heeft. Om hierbij zijn beoogde magische atmosfeer te bereiken past hij vrijelijk de werkelijkheid aan, aan hetgeen hij nodig vindt om de optimale compositie te bereiken. Het juiste perspectief, de uitsnede en details worden bepaald, mensen en auto's worden tot een minimum beperkt en ook elektriciteitspalen, advertenties en draden worden verwijderd. Dit proces is zeer intuïtief en Daniel Goldenberg gaat net zolang door met het aanpassen van de compositie tot hij het optimale sfeerbeeld heeft bereikt.

Maar wat Daniel Goldenberg dan weet te vangen is ook veel meer dan een mooie weergave van een stadbeeld. Hij schept orde in chaos en geeft schoonheid en betekenis aan alledaagse details. De spiegeling van een vogel in een plas regenwater op straat, de schaduw van een verkeersbord op een zonnige straat, en een ontroerende pluk gras tussen een paar stoeptegels. Met zijn buitengewone composities, suggestieve licht en schaduw accenten en ingetogen kleurgebruik weet hij op ongekende wijze ruimte, rust, verlangen en hoop aan ons over te brengen middels een plek die normaal gesproken in alles het tegenovergestelde is.