globe
  • Omhoog | schilderij van een landschap in acrylverf van Peter Durieux | Exclusieve kunst online te koop in de webshop van Galerie Wildevuur
  • Het pad | schilderij van een landschap in acrylverf van Peter Durieux | Exclusieve kunst online te koop in de webshop van Galerie Wildevuur
  • Teil | schilderij van een landschap in acrylverf van Peter Durieux | Exclusieve kunst online te koop in de webshop van Galerie Wildevuur
  • Ruine | schilderij van een landschap in acrylverf van Peter Durieux | Exclusieve kunst online te koop in de webshop van Galerie Wildevuur
  • De CC 15707 | schilderij van een landschap in acrylverf van Peter Durieux | Exclusieve kunst online te koop in de webshop van Galerie Wildevuur

Peter Durieux

Fijnschilder en tekenaar van sublieme landschappen die verhalen over oorspronkelijkheid & andere aardse zaken.

Een van de beste tekenaars ooit, die zijn landschappen in verf vol overgave en evenzo bekwaam en verfijnd opbouwt en uitwerkt.

TE ZIEN VANAF 25 JANUARI t/m 24 februari
HET PAD

OPENING ZONDAG 27 JANUARI 2019

Kom naar de feestelijke opening en maak persoonlijk kennis met Peter Durieux en zijn nieuwste tekeningen en schilderijen.

Vanaf 14 uur bent u van harte WELKOM!

In en rond een prachtig huis in Bourgondië was ik in september 2018 samen met tien collega-schilders te gast om er gezellig te verblijven en te werken. Tien collega`s , sommigen zie je de hele dag niet , anderen kozen er voor om in de grote tuin te blijven.

Op een dag zaten René Jansen en ik tamelijk dicht bij elkaar naast de erfscheiding met de buurman. René schilderde en ik tekende. Heel prettig , je kijkt min of meer naar hetzelfde en je bespreekt elkaars werk.

Ik heb vaak de neiging om een tekening helemaal te “vullen” , maar wist in dit geval niet echt wat te doen met de onderkant van de tekening. Ik had aanvankelijk het vage plan om het geheel vol te tekenen als grasveld , maar René opperde de mogelijkheid het onderste gedeelte ècht leeg te laten zodat er een mooi contrast zou ontstaan tussen leeg en vol. Een strak plan en aldus uitgevoerd. Een gouden tip.Voordat ik deze tekening maakte zat ik op het heuveltje waar het huis van de buurman op staat. Op mijn tekening zou dat ergens rechts zijn.

Om af en toe de rug te rechten en de benen te strekken liep ik naar beneden om bij René te kijken en jawel........ daar zat ik op zijn schilderij , heel goed mijn houding getroffen. “Had ik maar”,zei René , wijzend op de afscheiding tussen het omhoog lopende grasveld en de donkerder achtergrond.

“Had ik die maar hoger in het vlak gezet , zodat het omhoog gaan sterker verbeeld werd.” Heeft hij ter plekke gedaan en thuis gekomen nog een stukje van de bovenkant afgezaagd.

Sinds enige tijd hangt hij bij mij thuis , en ik kijk er met veel plezier naar.


Peter Durieux (1951) schildert landschappen als oases van rust waarin men stil kan vertoeven en mijmeren over de schoonheid van de natuur. Groene bossen, een weiland met een hekje of een stenen muurtje worden zorgvuldig en tot in detail uitgebeeld. Zonlicht strijkt gelijkmatig over de voorstelling: er is geen wind, geen onrust, alles is verstild. Peter Durieux ontleent zijn ideeen aan zijn reizen naar Frankrijk, waar hij wandelt en schetsen maakt van plekken die hem boeien. De tekeningen die hij buiten maakt, zet hij in een schilderij om in zijn atelier. Hij schildert echter nooit precies na wat hij ziet. De compositie van het beeld zet Peter Durieux naar zijn eigen hand waarbij fantasie en werkelijkheid in elkaar overvloeien. Storende elementen worden weggelaten en voorwerpen worden verschoven of toegevoegd. Het is uiteindelijk de compositie, de vlakverdeling, het spel van licht en donker en het kleurgebruik dat telt, niet het werkelijkheidsgehalte van de voorstelling.

Peter Durieux is een fijnschilder-realist wiens landschappen een verlangen naar een verloren harmonie met de natuur oproepen. Mensen komen niet voor in de schilderijen van Peter Durieux. Wel zien we steeds de aanwezigheid van de menselijke hand in bouwsels, hekjes en huizen. Het zijn elementen die zich harmonieus in de natuur voegen, alsof de menselijke aanwezigheid alleen iets toevoegt en geen afbreuk doet aan zijn omgeving.

Peter Durieux volgde zijn opleiding aan de academie Minerva Groningen.