• Calluna Vulgaris no 2 | kleurenhoutsnede van Siemen Dijkstra koopt u nu online! ✓Hoogste kwaliteit & service ✓Veilig betalen ✓Gratis verzending

Siemen Dijkstra

Bezielde landschappen van de onbetwiste meester van de kleurenhoutsnede.

Internationaal bekend en geroemd om zijn ongeëvenaarde techniek van kleurenhoutsneden en zijn sfeervolle gedetailleerde weergaven van het Noordelijk landschap.

KRUISTOCHT DOOR DRENTHE

ONTDEK SIEMEN DIJKSTRA

Al bijna dertig jaar legt Siemen Dijkstra (1968) het Drentse landschap vast in prenten en tekeningen. Zijn liefde voor deze provincie begon al in zijn jeugdjaren toen hij rond 1970 in Pesse kwam wonen. Siemen Dijkstra: In veel “plaatjesboeken” over Drenthe zie je mooie landschapsplaatjes van heide en schapen, prachtige close-ups van bloemen en insecten – ook ik heb mij daaraan schuldig gemaakt. Maar die plaatjesboeken geven een vertekend en vals beeld van de werkelijkheid. Met een grote boog wordt er om de landbouwgebieden heen gegaan, alsof dat landschap, dat ruim vijftig procent van Drenthe uitmaakt, niet bestaat.

In Kruistocht door Drenthe maakt Siemen Dijkstra de balans op van hoe het momenteel met het Drentse landschap gesteld is. In vier routes doorkruist hij op de fiets kris-kras zijn geliefde provincie en doet verslag in dagboekaantekeningen, prenten en aquarellen. Natuur -en cultuurhistorisch Drenthe-specialist Jan van Ginkel zorgt in zijn tekstbijdragen voor een bredere invalshoek en meer achtergrondinformatie. Zowel Dijkstra als Van Ginkel komen tot dezelfde dringende waarschuwing: ga beter om met onze natuurlijk bronnen en laat het eeuwenoude landschap van Drenthe niet ten prooi vallen aan de nietsontziende efficiency en winstbejag van de intensieve landbouw.

Siemen Dijkstra (1968) is de autoriteit op het gebied van kleurenhoutsneden. Hij maakt gebruik van de reductiemethode waarbij de afbeelding in een houtplaat wordt uitgesneden, en er voor ieder drukgang steeds meer uit dezelfde houtplaat wordt gesneden. Passend bij zijn perfectionisme gebruikt hij acht tot wel vijftien drukgangen, die hij telkens een andere kleur geeft, en waarmee hij zijn ongeëvenaarde dieptewerking weet te bereiken.

Als geen ander weet hij een subtiele sfeer neer te zetten vol kleurnuances en met een grote rijkdom aan details. Zijn liefde voor de natuur vertaalt hij in intieme panorama's van bomen, bladeren en rimpelend water. Siemen Dijkstra is een schepper van sferen die veelal bezieling en nostalgie weerspiegelen. Zijn landschappen laten dan ook meer zien dan de zichtbare werkelijkheid.

Zelf zegt hij daarover: Aan het einde van de jaren '80 maakte ik mijn eerste landschappen in tekeninkt. Het was een aarzelend begin. Tot dan toe waren de fantasie en het verhaal de belangrijkste leidraad geweest voor mijn tekenwerk. De interesse voor het landschap was weliswaar latent aanwezig in mijn werk, maar die had nog geen zelfstandige vorm gevonden. Wel voelde ik een sterke verbondenheid met zowel het Groningse als het Drentse rurale landschap, wanneer ik daar bij nacht en ontij doorheen fietste. Het bracht mij terug naar het landschap waarin ik opgroeide als kind. Iets later dan de inktstudies volgden begin jaren '90 de eerste kleurenhoutsneden met het landschap als onderwerp. Deze landschappen hadden nog wel een sterk symbolistisch karakter en gebaseerd op Noordelijke sferen, maar het vormde wel het begin van dit "oeuvre". Het waren ook de Scandinavische schilders van het Fin de Siècle, die mij inspireerden. In een tijd van inhoudsloze impressionisten was men in deze landen op zoek naar de ziel van het landschap: de genius loki. Het vastleggen van ruimte op een plat vlak is één ding, het vastleggen van het onnoembare is een ander verhaal. In al die jaren dat ik mij bezighoud met het landschap, bedenk ik mij, dat ik eigenlijk aan het archiveren ben. Het archiveren van bezielde landschappen, voordat deze verdwenen zijn.